Почетна » Алексић: Држава да дуплира буџет за пољопривреду

Алексић: Држава да дуплира буџет за пољопривреду

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да измене Закона о подстицајима у пољопривреди и руралном развоју не доносе никакве суштинске промене, него тек козметичке, а пољопривреда је на самрти.

„Неопходно је да се за пољопривреду издваја најмање 10 одсто државног буџета, а не као до сада до пет одсто, јер пољопривреда учествује са више од 10 одсто у БДП-у. Држава мора да на време исплати све подстицаје и премије произвођачима и да уведе контролу давања тог новца, јер добар део заврши код откупљивача, а пољопривредници не добију ништа“, рекао је Алексић у Скупштини Србије на јавном слушању о изменама закона.

Алексић је навео да је изменама закона предвиђено увођење система е-аграр, који неће помоћи пољопривредницима, као и субвенције од само 6.000 динара по хектару, док су 2012. године субвенције биле дупло веће, односно 12.000 динара, а у међувремену је поскупело – ђубриво, гориво и хемијски препарати.

„Премија за млеко сада износи 15 динара, док је изменама закона предвиђено да буде 10 динара, што је потпуна бесмислица. Србија је због такве политике спала на само 200.000 музних крава. У тешкој ситуацији су и воћари, повртари, ратари и сви који се баве пољопривредном производњом. Све се увози – кромпир из Француске, црни лук из Русије, бели лук из Кине, парадајз из Албаније – а Србија има више од 4,5 милиона хектара обрадивог земљишта“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар