Почетна » Алексић: Дуплирати буџет за подстицаје пољопривреди са 50 на 100 милијарди динара

Алексић: Дуплирати буџет за подстицаје пољопривреди са 50 на 100 милијарди динара

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић затражио је данас на седници Одбора Скупштине Србије за пољопривреду да подстицаји за аграр у буџету за 2023. годину буду повећани са садашњих 56 милијарди динара на 100 милијарди, а да се од 2024. године за пољопривреду издваја 10 одсто републичког буџета.

„У Србији од пољопривреде живи милион и по људи и она држави мора бити приоритет уместо градње стадиона од 150 милиона евра и субвенција странцима од 100.000 евра по радном месту, а сељаци нека се сналазе како знају и умеју. Дуговања државе пољопривредницима су страховита“, рекао је Алексић на седници одбора одржаној у Инђији.

Алексић је истакао да би дуплирање буџета за подстицај аграру омогућило исплате заосталих дуговања пољопривредницима, сервисирање текућих обавеза и повећање неких субвенција, што би био први корак ка стварању конкурентне пољопривреде која ће бити корисна и за произвођаче и за државу.

„Пољопривреднике тешко погађа инфлација, јер они немају повећање плата, него морају сами да зараде. Њима је инфлација појела скоро сву зараду због огромних поскупљења, ђубрива, дизела и хемијских препарата. Сељак такође мора да школује своју децу и да прехрани породицу“, додао је Алексић.

Алексић је навео да све „паметне државе“ улажу у пољопривреду, нарочито у кризи каква данас влада, док је у Србији све више запарложених њива јер пољопривредници одустају од производње и одлазе са села.

„Последице аграрне политике вођене у претходних десет година су да Србија увози велике количине млека, кромпира и парадајза. Велики монополисти у пољопривреди користе све погодности, док производњу гаси све више малих газдинстава до пет хектара, која чине 80 одсто српске пољопривреде“, рекао је Алексић.

Алексић, који се у Трстенику бави пољопривредном прозиводњом, рекао је представницима Министарства пољопривреде да „немају појма о пољопривреди“ и позвао их да се уозбиље.

„Да ли сте ви у министарству свесни да се пољопривреда гаси? Пољопривредницима се мора омогућити да живе од свог рада и држава мора да им помогне“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар