Почетна » Алексић: Кандидати за председника Србије и градоначелника Београда у другој половини јануара

Алексић: Кандидати за председника Србије и градоначелника Београда у другој половини јануара

од admin
0 коментар

 

„Наш заједнички циљеви су борба за правду, смењивање накарадног, криминалног и мафијашког режима, борба против Рио Тинта и да успоставимо систем у којем ће грађани моћи нормално да живе“, рекао је Алексић Радио-телевизији Војводине.

Алексић је рекао да истакао да опозиција излази на изборе јер грађани захтевају промене и јер више нема времена за чекање „изборних услова попут оних у Швајцарској“.

„На изборима ћемо обезбедити контролу и чуваре бирачких кутија, али власт без обзира на то спрема отимачину и крађу избора и, ако се то догоди, бранићемо изборну вољу грађана на улици“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да Декларација о реваншизму, коју је јуче усвојила Скупштина Народне странке, подразумева да ће одговарати они који су се огрешили о законе и моралне регуле, а не грађани нити чланови странака које је неко натерао у аутобусе да би аплаудирали на митинзима садашњих владајућих странака.

„Нема потребе да се боји нико ко је радио у складу са законом. Пример за лустрацију је председница Савета РЕМ-а Оливера Зекић“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да Декларација Народне странке о управљању рудним богатством предвиђа преиспитивање и раскидање свих штетних уговора, и указао на разлику између давања истражних права за испитивање руда и дозволе за отварање рудника.

„Садашња власт је лобиста Рио Тинта и она је 2015. године променила Закон о рударству и геолошким истраживањима и направила проблем одредбом по којој носилац права за истраживања, ако поднесе захтев, има право на експлоатацију руде. Нико пре њих то није урадио. Пре тога су се питале локалне самоуправе, које су могле да донесу забрану“, рекао је Алексић.

„Биће мања штета ако платимо одштету Рио Тинту него да се разори Србија, јер приходи од пољопривреде на подручју предвиђеном за рудник могу бити многоструко већи од рудне ренте. Не желим да моја деца сутра раде у руднику“, додао је Алексић.

Алексић је истакао да се Народна странка противи променама Устава Србије и да је страначка скупштина једногласно донела такву одлуку, а да би грађани по својој савести требало да одлуче да ли ће изаћи на референдум о уставним променама, заказан за 16. јануар 2022. године.

„Мој став је да не би требало да учествујемо ни у једној игрици председника Србије Александра Вучића, јер он није расписао референдум да би се изгласало ’не’. Лично мислим да би на дан референдума грађани требало да изађу на улице и да блокирају референдум, а да се његово одржавање одложи за будуће време, када ће бити демократске јавне расправе о променама Устава“, рекао је Алексић.

„Режим изменама Устава везаним за правосуђе хоће да заштити самог себе, како би када падне садашња власт на кључним местима у правосуђу буду људи блиски њима који ће их заштитити од правде и лустрације“, навео је Алексић.

Алексић је указао на „велику разлику“ између изласка на референдум и изборе, заказане за 3. април 2022. године, и додао да ће правосуђе бити независно када „мафија више не буде на власти“.

„На изборима ћемо учестовати да бисмо изашли из политичке кризе, а власт у тој кризи жели да промени Устав са институцијама без легитимитета. Предложене уставне промене ће бетонирати политички утицај на правосуђе. Сви су игнорисали став Венецијанске комисије да не би требало расписивати референдум годину дана од промене Закона о референдуму“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар