Почетна » Алексић: Нико није гласао за признавање „Косова“ и зато о томе на референдуму морају да одлуче грађани

Алексић: Нико није гласао за признавање „Косова“ и зато о томе на референдуму морају да одлуче грађани

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да „нико није гласао за председника Србије Александра Вучића“ зато што ће прихватити признавање „Косова“ као независне државе, јер је у изборној кампањи говорио супротно, па је зато нормално и логично да о прихватању „француско-немачког“ споразума одлуче грађани на референдуму.

„О најважнијем националном и државном питању, као што је питање државне територије, морају да се изјасне грађани, а не да Вучић манипулише ’јесам прихватио, нисам прихватио, нећу потписати, потписаћу, нема црвених линија, има црвених линија’ – то је слуђивање грађана. Нека се народ изјасни да ли је за или против“, рекао је Алексић телевизији Нова С.

Алексић је додао да је недавно у Француској одржан „референдум о томе да ли ће користити тротинете за изнајмљивање“, и да су грађани Француске то одбацили.

„У Србији је реч о питању целовитости државне територије. Ако су Французи могли да се изјашњавају о тротинетима, а Швајцарци о градњи тржних центара, онда и грађани Србије могу да се изјасне о Косову и Метохији као најважнијем државном и националном питању. Референдум је европска тековина и Европски савет је издао препоруку да се грађани непосредно изјашњавају о важним питањима“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Народна странка широм Србије почела прикупљање потписа грађана за одржавање референдума о „француско-немачком“ плану и да ће потписе предати председнику Скупштине Србије Владимиру Орлићу.

„Мора да се створи отпор у Србији и да људи устану као што су устали против Рио Тинта, када се власт повукла. Људе који буду потписали за референдум, њих 100.000 или 200.000, позваћемо испред скупштине и у скупштину са захтевима да буде расписан референдум о Косову и Метохији и да на дневни ред буде стављен Закон о забрани експлоатације литијума, на основу претходне иницијативе Сава Манојловића“, рекао је Алексић.

Алексић је рекао референдум подржавају Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка, Саво Манојловић из Покрета Крени-промени, Милош Парандиловић из Покрета Ново лице Србије, као и јавне личности, глумци, професори и интелектуалци.

„Зашто би неко био против референдума? То је надстраначко питање, јер на референдуму могу да гласају и они који су против споразума и они који су за споразум. Питање би гласило да ли би грађани Србије прихватили ’француско-немачки’ споразум о нормализацији односа – да или не“, додао је Алексић.

На питање о „признању председника ССП-а Драгана Ђиласа“ да га је Вучић преварио обећањем о одржавању ванредних београдских избора, Алексић је одговорио да је било наивно очекивати од Вучића да ће испунити обећање.

„Сви смо то знали и ко је могао да поверује да ће Вучић испунити обећање… Нема договора са Вучићевим режимом ни о чему. Не може се правити договор с криминалцима и мафијашима. Створила се каста богаташа који се бахате у ’мекларенима’ и ’ламборгинијима’, а Вучић се понаша као да је приватизовао државу. Нема ту договора, него морамо пружити отпор заједно са грађанима“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар