Почетна » Алексић: Орлић мора да закаже седницу парламента поводом масовних убистава

Алексић: Орлић мора да закаже седницу парламента поводом масовних убистава

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је група од 84 посланика опозиције поднела председнику Скупштине Србије Владимиру Орлићу иницијативу за хитно закаже седнице парламента на којој би се разматрао извештај Владе Србије о два масовна убиства у којима је убијено 17 људи, а више од 20 рањено.

“Није реч о Орлићевој вољи, него је он по Уставу, пословнику и закону дужан да закаже седницу јер су испуњени сви законски услови, пошто је иницијативу поднело 84 посланика, односно трећина од укупног броја. Председник скупштине има обавезу да закаже седницу и према десетинама хиљада грађана који су то тражили“, рекао је Алексић на конференцији за новинаре опозиционих посланичких група.

Алексић је навео да би на седници скупштине требало да се размотре чињенице и околности које су довеле до масовних убистава у Основној школи „Владислав Рибникар“ и у Младеновцу, као и да се укаже на пропусте и размотре мере и одговорност надлежних.

Иницијативу су потписале посланичке групе Народне странке, Демократске странке, Двери, Уједињени, Зелено-леви клуб, Не давимо Београд-Морамо, Нада-Нова ДСС-ПОКС и Заветници, као и самостални посланици Милош Парандиловић, Александар Јерковић, Шаип Камбери, Александар Оленик, Енис Имамовић и Селма Кучевић.

„Ако власт не испуни захтеве, у петка настављамо нашу борбу, па нека стане и цела Србија. Позивамо грађане да од петка заједнички покажемо да смо против насиља и да истрајемо у реализацији наших захтева јер је то питање сваког грађанина Србије“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да су посланици опозиције данас покушали Орлићу да уруче иницијативу за хитно сазивање седнице скупштине, али да он није хтео или није смео да их прими, него је „поставио кордон обезбеђења испред својих врата“.

„У историји вишестраначја није се догодило да председник скупштине нема храбрости да прими своје колеге посланике“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да ће посланици опозиције сутра у 11.55 у РЕМ-у предати одштампане оставке чланова Савета РЕМ-а које би они требало да потпишу, и позвао све посланике и одборнике у Скупштини Београда да се окупе испред РЕМ-а.

„У четвртак ћемо предати припремљене оставке члановима Владе Србије“, рекао је Алексић.

Упитан да ли ће опозиција тражити оставку председника Србије Александра Вучића, Алексић је одговорио да су се опозиција и грађани „за сада окупили око захтева који су изнети на јучерашњем протесту у Београду“.

„Захтеве смо изнели због незапамћене трагедије која је погодила Србију. Захтевима је обухваћен узрок проблема. Сада имамо институционално поднете захтеве и рок за њихово испуњење је до петка“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да би Вучић требало да одговори грађанима „зашто их упорно омаловажава и зашто их пребројава“, и да би било много одговорније када би председник државе приступио решавању проблема.

Можда ти се свиди

Оставите коментар