Почетна » Алексић: Питање је да ли ће бити нових избора у Београду

Алексић: Питање је да ли ће бити нових избора у Београду

од Други Пишу
0 коментар

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је „питање да ли ће бити нових избора у Београду“ и да причу о томе види као штап и шаргарепу за опозицију, а не као резултат успешног састанка председника СНС-а и ССП-а Александра Вучића и Драгана Ђиласа.

„Да би се ти избори догодили, потребно је да се испуне одређени услови којих тренутно нема. Видећемо врло брзо да ли ће бити услова за нове изборе. Ако се формира власт, не верујем да у нове изборе. Ако се формира неки привремени орган или веће, онда је то већ предизборна атмосфера“, рекао је Алексић у интервјуу листу „Блиц“.

Алексић је навео да Народна странка жели нове изборе, не само градске него и парламентарне, јер је легитимитет власти упитан имајући у виду шта се све догађало током кампање, и додао да власт „не краде гласове само током месец дана кампање.

„У сваком случају, и ако буде нових градских избора, наш став је да опозиција поново треба да изађе у што широј коалицији“, рекао је Алексић.

Упитан шта као посланик очекује након повратка у парламент, Алексић је одговорио да би „волео да не буде у праву у да власт не покуша да направи поново ријалити и представи посланике као недостојне тог места“.

„Надам се дијалогу и озбиљним расправама о законима и о питањима важним за државу, да ти људи који буду дискутовали знају шта раде да се не сведе све на псовке и увреде. Што се мене тиче, сигуран сам да ћемо и ја као и наша посланичка група максимално одговорно наступати“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да очекује да ће у скупштини бити „много другачија атмосфера, јер ће бити 86 опозиционих посланика“.

„Власт се тога одвикла. Видећемо каква ће ситуација бити и хоће ли они моћи да се носе с опозицијом“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да се мора разговарати, али да би дијалог постојао, услове за њега мора да створи власт која има моћ у институцијама, која има „потпуну контролу медијског простора и дефинише правде кретања“.

„Правила понашања дефинишу они који су на власти. Од њих ће зависити да ли ће парламент бити највише законодавно тело које ће контролисати рад владе или ће наставити да буде ријалити као до сада. Сада је прилика да власт покаже да ли жели дијалог. Ако га жели, може да га има у скупштини“, рекао је Алексић.

Упитан о састанку Вучића и Ђиласа, Алексић је одговорио да је „тај разговор још један пример гажења институција“.

„Ако нема услова за формирање власти (у Београду), то не сме да буде плод договора, то мора да буде плод деловања институција и поштовања закона. Ја не желим да радим како ради Вучић. Нећу да му помогнем ни на који начин, посебно у ситуацији када више нема апсолутну већину“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да је Народна странка заслужила и више од 12 посланичких мандата у Скупштини Србије, колико јој припало на основу коалиционог споразума, и додао да су чланови те странке „изгинули на терену“.

„Поред тога, све време смо били посвећени јединству опозиције и за то смо били спремни да платимо цену, па и наметање председничког кандидата. Изостали су очекивани резултати, а остали ожиљци из кампање. Због будућности је важно утврдити одговорност и увидети грешке које су прављене, не видим проблем у томе“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар