Почетна » Алексић: Побуна грађана из целе Србије једини начин да се спречи ископавање литијума

Алексић: Побуна грађана из целе Србије једини начин да се спречи ископавање литијума

од admin
0 коментар

 

„Борба против Рио Тинта и власти мора се водити у целој Србији, а не само у Лозници и Мачви, јер ће одлагање 150 милиона тона отровног отпада неповратно уништити нашу земљу. То је непоправљиво. Једини начин да се то заустави је да се народ побуни и каже ’не дамо нашу земљу и хоћемо да радимо ствари од којих ћемо имати профит, а не странци, јер од овога немамо ништа’“, рекао је Алексић телевизији Нова С.

„Странци су уценили Вучића јер се власт бави криминалом и невиђеном корупцијом и он мора да им даје све што му траже. Као што им је обећао потпис за Косово и Метохију, тако им је обећао и да ће Рио Тинту дозволити да ископава литијум, и он неће одустати ако га сви заједно не спречимо“, додао је Алексић.

Алексић је навео да отварање рудника литијума надилази дневну политику, странке и удружења грађана, и да би сви требало да се окупе у заједничкој борби против уништавања земље.

Потпредседник Народне странке је истакао да власт намеће „лажну дилему – екологија или економски развој“, и додао да развијене државе од рударства остварују 0,1 одсто бруто друштвеног производа, а да је тај проценат већи у државама попут Еритреје, Гане, Папуе Нове Гвинеје…

„Такву државу актуелна власт и Вучић хоће да направа од Србије, то је потпуно промашена стратегија“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да је Народна странка једина у Србији чије је председништво донело одлуку да ће се борити против тога да Рио Тинто ископава литијум у Србији.

„Од политичких странака се очекује став по том питању. Волео бих да чујем став о Рио Тинту и странке бившег градоначелника Шапца Небојше Зеленовића, који ћели да буде фокусиран на зелену, односно еколошку политику“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да међу еколошким активистима има много чланова странака и да се не може никоме забранити да буде ни члан странке нити активиста, и додао да би сви требало да договоре око заједничке борбе и да је Народна странка спремна за такав договор.

Можда ти се свиди

Оставите коментар