Почетна » Алексић у Шапцу: Пољопривреда да буде искоришћени ресурс, а не пропуштена шанса

Алексић у Шапцу: Пољопривреда да буде искоришћени ресурс, а не пропуштена шанса

од admin
0 коментар

 

„Туку грађане који се буне због малих субвенција, које је власт смањила са 14.000 динара по хектару на 4.000 динара. Буне се против најскупљег дизел горива за пољопривреднике у Европи, јер држава од сваког литра нафте узме 91 динар. Буне се јер је вештачко ђубриво поскупело 300 одсто за годину дана. Буне се зато што подстицаји за пољопривреду касне три године“, рекао је Алексић у разговору са Шапчанима.

„То стање можемо променити из корена на изборима 3. априла тако што ћемо батинаше које штити власт послати у затвор, а пољопривреди направити потпуни заокрет и нову стратегију која ће омогућити да пољопривреда буде искоришћени ресурс а не пропуштена шанса“, додао је Алексић.

Алексић, који се пољопривредном производњом бави у Трстенику, позвао је „колеге пољопривреднике да не наседају на лажи да ће им садашња власт нешто обезбедити после избора, јер напредњачки режим никога није лагао више од пољопривредника“.

„Власт је имала десет година да испуни своја обећања, која су сва била лажна. Сада више нема времена за чекање, јер су Србији хитно потребне промене из корена“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да ће као пољопривредник у парламенту бити представник пољопривредних произвођача и да ће тражити „хитно укидање акциза на дизел за пољопривреднике“.

„Када људи са листе ’Уједињени за победу Србије’ после победе на изборима 3. априла буду одлучивали о најважнијим питањима у држави, за пољопривреднике Мачве али и свих других делова Србије обезбедићемо дупло већи буџет за пољопривреду, који мора да износи 10 одсто од укупног државног буџета“, рекао је Алексић.

Алексић је додао да део буџета за пољопривреду мора чинити и „кризни буџет“ из којег ће се обезбеђивати заштитне цене стратешких пољопривредних производа.

„Направићемо потпуни заокрет у подстицајној политици у пољопривреди и усмерићемо субвенције на мала пољопривредна породична газдинства која обрађују до пет хектара земље и која чине 80 одсто свих газдинстава у Србији“, рекао је Алексић.

Алексић је навео да пољопривреда са прерађивачком индустријом хране у БДП-у Србије учествује са 30 одсто, а од пољопривреде живи милион и по људи, што „потврђује да су мала пољопривредна породична газдинства највећи послодавац у Србији“.

„Гарантујемо да ћемо 200 милиона евра, колико власт годишње даје страним фирмама, усмерити на домаћу привреду и пољопривреду“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар