Почетна » Алексић: Власт огромним кредитима прикрива своју неспособност која скупо кошта грађане

Алексић: Власт огромним кредитима прикрива своју неспособност која скупо кошта грађане

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да власт огромним и непотребним задуживањем прикрива своју неспособност и од почетка године се већ задужила за нових 1,75 милијарди евра, док грађане обмањује да је Србија економски тигар са највећим растом бруто друштвеног производа (БДП) и плата у Европи и да би требало да нам завиде Немци, Французи и Американци“.

„Раст БДП-а у 2022. години најбоље разобличава све те лажи, јер су, по подацима Светске банке, испред Србије сви осим Северне Македоније. Раст БДП-а у Хрватској био је 6,6 одсто, Црне Горе 5,9 одсто, Мађарске 5,5 одсто, Румуније 4,6 одсто, Босне и Херцеговине четири одсто, Албаније 3,5 одсто, Србије 2,5 одсто и Северне Македоније 2,1 одсто“, рекао је Алексић на седници Одбора Скупштине Србије за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава.

„О каквом економском расту и просперитету говорите? Да ли сте свесни шта се догађа око вас? Све се распада, а ви се додатно задужујете. Само ове године планирали сте да се задужите за нових девет милијарди евра. Србија већ дугује 34 милијарде, али ви размишљате ’хајде да се задужимо још више и тако прикријемо колико смо неспособни, а дугове ће неко други да враћа’. Тако се не води држава“, додао је Алексић представницима Министарства финансија.

Алексић је навео да „министар финансија Синиша Мали и врх режима у јавности стварају слику као да задуживање није никакав проблем“.

„Када слушамо Малог требало би да будемо срећни што се задужујемо. Као да ми дајемо кредите некоме, а не да ми узимамо кредите. Сада Мали каже да је супер што је Међународни монетарни фонд (ММФ) прихватио да нам да паре, а пре неколико година говорио је да је супер што нам ММФ није потребан, јер смо постали финансијски стабилни и независни. Шта је истина, када сарађујемо са ММФ-ом или када нам ММФ више није потребан“, упитао је Алексић.

Алексић је истакао да власт „баш брига“ одакле ће кредити бити враћени, јер ће их враћати наредне генерације и они који сада узимају кредите тада неће бити на власти.

„Дуг ће морати да се врати пре или касније. Србија планом задуживања за 2023. годину срља ка дужничком ропству, а свима ће врло брзо олупати о главу ваше приче којима представљате да није важно колики је апсолутни износ јавног дуга него је само важно колико процената БДП-а износи дуг. Тада ће вероватно бити касно и неће бити од помоћи што ће можда неко одговарати за то и неће бити на власти, јер ће држава и грађани бити у великом проблему“, рекао је Алексић.

Алексић је поводом предложеног задуживања за куповину вагона упитао да ли ће ти вагони саобраћати на пругама у Пироту, Панчеву и Суботици, где су се возови превртали.

„У Пироту пуних 10 дана нисте могли да подигнете вагоне из којих се излио амонијак и нико није одговарао зато што је то одговорност на министрима саобраћаја и екологије Горану Весићу и Ирени Вујовић. Када је, међутим, одговорна приватна фирма одговорна, као у Панчеву, онда одмах реагујете“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар