Почетна » Алексић: Власт преко компанија попут Рио Тинта од Србије прави неоколонију

Алексић: Власт преко компанија попут Рио Тинта од Србије прави неоколонију

од admin
0 коментар

 “Над Србијом се надвила велика опасност која долази од председник Вучића и СНС-а. То што су погасили фабрике, што курупција цвета, што је криминал никад већи, то ћемо успети да решимо. Али, ако дозволимо да нам униште реке, шуме, земљишт, ископају руде.., онда нема повратка. Ако се дозволи наставак пројекта на челу са Рио Тинтом чије су једине референце остављање пустиши иза себе, та пустош и нас чека”, рекао је Алексић на скупу испред Председништва Србије.
Алексић је подсетио да је једина земља у Европи у коме је планирано отварање рудника литијума управо Србија.
“Ако ће се, како председник каже, поштовати највећи еколошки стандарди зашто те руднике литијума не отворе у Немачкој или Аустрији? Зато што Србија треба да пружи своју руду, своју земљу, здравље својих људи, а они ће да праве батерије, акумулаторе и аутомобиле”, рекао је Алексић.
Он је додао и то да не постоји никакав економски интерес у овом пројекту за Србију “зато што Србија има најнижу рудну ренту у Европи”.
“Тај интерес који би се огледао у неколико милиона евра или неколико десетина милиона евра годишње, најбоље је упоредити са софтвером за обрачун плата који је Синиша Мали платио 60 милиона евра. Ако добијемо десет милиона од Рио Тинта који ће разарати Србију, шест година нам треба да платимо само софтвер за обрачун плата који је ова власт платила 60 милиона евра. То вам је њихова економска логика”, објаснио је Алексић.
Председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић истакла је да је “опозиција обукла зелену односну ратну униформу”.
“Рат смо прогласили тровачима Србије. Нити је председник Србије Александар Вучић нити било ко други овлашћен да склапа икакве договоре са Рио Тинтом нити било којом другом компанијом која намерава да раскопа Србију. Грађани Србији су сагласни око тога – да рудника литијума неће бити”, поручила је Парлић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар