Почетна » Алексић: Власт се одрекла пољопривредника да би се обогатило неколико тајкуна

Алексић: Власт се одрекла пољопривредника да би се обогатило неколико тајкуна

од Други Пишу
0 коментар

Шеф посланичке групе Народне странке у Скупштини Србије Мирослав Алексић изјавио је данас да је пољопривреда на издисају јер се држава Србија „одриче од сељака зарад интереса тајкуна блиских режиму“, док све европске државе улажу у производњу хране.

„Ове године јабука прве класе се у берби продају за 10 динара јефтиније по килограму него прошле године, односно за 40 динара по килограму уместо за 50 динара, а вештачко ђубриво је поскупело 300 одсто и дизел је скупљи за 30 одсто. Амбалажу смо прошле године плаћали 65 динара, а сада плаћамо 95 динара. Радну снагу смо прошле године плаћали 200 динара по сату, а ове године 300 динара“, рекао је Алексић.

Алексић се у Трстенику бави производњом јабука, парадајза, целера и поврћа.

„Парадајз смо прошле године продавали за 50 динара по килограму, а сада за 30 динара. Произвођачи су шљиве продавали за 40 динара по килограму, а сада су морали да продају за 20 динара“, рекао је Алексић.

Алексић је истакао да цене у продавницама, међутим, нису ниже и грађани и даље скупо плаћају воће и поврће.

„Кајмак купе и страховито се богате тајкуни монополисти који су блиски режиму председника Србије Александра Вучића, као и велики трговински ланци“, рекао је Алексић, и додао да је „Вучић уништио пољопривреду као што је уништио и све институције“.

„Паралелно са њиховим богаћењем траје убијање села. Нигде у развијеном свету не постоји држава која уништава сопствене пољопривреднике зарад интереса шачице монополиста, и то у ситуацији у којој следи велика економска криза која би могла да се прошири и на кризу у снабдевању храном“, додао је Алексић.

Алексић је навео да пољопривредници у Србији масовно престају да се баве производњом хране, јер им је то потпуно неисплативо.

„Зато позивам власт да прихвати економске мере Народне странке којима је предвиђено да у наредне три године издвајање за пољопривреду достигне бар 10 одсто државног буџета, пошто сада износи тек четири одсто, док је у европским државама просек око 30 одсто. Држава мора да помогне пољопривредницима како би се спречила криза у снабдевању храном“, закључио је Алексић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар