Почетна » Ана Брнабић ће бити премијерка до 2024. године

Ана Брнабић ће бити премијерка до 2024. године

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић предложио је данас актуелну премијерку Ану Брнабић за новог мандатара.

„Данас имамо две веома важне теме и једну мање важну тему. Најпре, у складу са Уставом Републике Србије, пошто сам саслушао мишљење представника изборних листа, донео сам одлуку о предлогу кандидата, пре него што прочитам која је одлука, морам да кажем да је одлука била компликована и сложена и унутар највеће странке у земљи и са коалиционим партнерима и да сва три кандидата за председника владе ће бити изузетно важни“, рекао је Вучић.

Вучић је предложио Ану Брнабић као председницу Владе .

„Ана неће бити четири године председник Владе Србије, али тај мандат Владе неће трајати краће. Доћи ће до промена 2024. године, али је веома важно да она остане председник владе да бисмо могли да наставимо да радимо на решавању преболема за јесен и зиму ове године. Веома је важно да то ради неко ко је искусан и кога имам велико поверење. Милош Вучевић ће бити веома важан чинилац у новој влади, биће потпредседник владе свакако. Што се тиче Ивице Дачића, морам да кажем да ће он имати значајну улогу и функцију у државном апарату. И то указује поверење које имам у њих троје. Дачић, поред важног министарског места, места потпредседника Владе Србије имаће и функцију координатора служби безбедности. То је оно што већ сад могу да вам откријем. И наравно, Синиша Мали, биће потпредседник Владе Србије“, нагласио је он.

Вучић је рекао да је све што је навео део договора, те да не постоје свађе међу напредњацима.

„Ми смо за ово време постали пријатељи, Милош, Ана и Синиша и ја“ , навео је он.

„У Ану имам неограничено поверење“
Вучић је рекао да минситар Мали и будући члан Владе Милош Вучевић припремају за значајније државне функције.

„Што се Ане тиче, ја у њу имам безгранично поверење. Показала је изузетну марљивост. Њу сам изабрао за премијерку зато што је сатнизовала. Њу су сатанизовали најгори о Србији. Говорили су најгоре о жени која је радила изванредан посао за Србију. Ја сам поносан што имам таквог сарадника и што сам могао још једном да предложим способну и образовану жену и пре свега лојалну Србији“, навео је он.

Вучић је рекао како „зна да неким другима смета“ што Брнабић неће да говори лоше о њему.

„На њој је сад тежак посао да уз много компромиса саставља владу. Нама предстоји тежак период и да ће бити потребно да долази до укрупњавања политичке сцене. Мораће да се одвоје они који су одговорни, а који се налазе у центру, мало десно и мало лево од центра, у односу на оне који су крајње неодговорни и који би земљу уништили у року од 5 минута. А то су крајњи десничари који су препуни патриотских флоскула, а бувкално би разорили земљу. И они најгори левичари, тобож велики либерали, а заправо су људи који би уништили све што је национално“, рекао је Вучић

Он додаје да очекује нову Владу Србије у року од 20 дана.

„Избегли смо банкрот“
Вучић наводи да неће да лаже било кога, те да жели да људи схвате шта се дешава.

„Нећемо да вам причамо глупости и говоримо да ће све бити у реду. Нећу да причам о Украјини и нафти, и мазуту. Све то ћемо да оставимо по страни, то ће решити држава. Али погледајте следећу ствар – ми годишње трошимо 3.2 милијарде кубних метара гаса, толико трошимо годишње… То је увек нешто више индустрија, нешто мало мање су домаћинства. Од те 3.2 милијарде ми од Руса набављамо 2 милијарде, по цени просечној од 400 долара по 1000 кубних метара гаса. Ми 63 одсто наших потреба платимо 800 милиона евра. То је фантастична цена, али шта са додатних 1.2 милијарде. Ми смо куповали по нижим ценама гас и стављали у Мађарску и спасили смо државу банкрота. Ове 1.2 милијаред нас чекају 4.8 милијарди евра. Цео српски буџет је 13.5 милијарди евра. То значи банкрот. Срећа па смо набављали гас раније, као да смо знали“, наводи Вучић.

Вучић каже да многи криве ЕПС за све, те да су донекле у праву људи који то чине. Он напомиње да ми данас трошимо много више струје него раније.

„Ради нам Бор и Железара. Трошимо више струје. Грађанин плаћа 41 евро по мегават сату. Производна цена струје код нас, а показаћу вам колико је, негде око 57 евра по мегават сату. Нас скупље кошта оно што производимо него што дајемо грађанима. Нама фали 20 гигават сати, и увек нам је фалило. Увек смо морали да увозимо. На дан када нам фали 20 гигават сати, ми то морамо да купимо. Цена струје је до скоро била 100 евра на тржишту. Када купујемо по 100 евра ми крваримо дневно 2 милиона евра. А цена је сада у Србији 700 евра. Ми онда дневно губимо 20 милиона евра. Сада бисмо давали 600 милиона евра месечно“, каже он.

О Косову

Шеф српске државе нагласио је да су пред Србијом важни дани по питању Косова и да следи сесија Отвореног Балкана.

„Биће то фантастична манифестација, промоција Србије и Београда, и Скопља и Тиране. То је промоција нашег заједништва и заједничког приступа будућности. У складу са свим тим ми никада нисмо бежали од отворености према људима других нација. Али наши разговори са Албанцима су били тешки, наши разговори са посредницима су били изузетно тешки. Да поручим – нема говора о међусобном признању, нећу о томе ни да причам и немојте да трошите паре на авионске карте“, тврди Вучић

Вучић се осврнуо и на косовског премијера Аљбина Куртија.

„Курти је убеђен да ће говором на српском убедити Србе да одустану, зато што желе да им покажу да Косовска Митровица није Србија. Ми смо Албанцима рекли две ствари, што се тиче докумената – можемо да их издајемо и вама и нама, али нама је важно да Срби са КиМ могу да се крећу и улазе и излазе са територије. Ми смо спремни да прихватимо њихова документа, али да издамо један општи ‘дисклејмер’ који би истакли на административни прелазима, чиме би прихватили њихова документа“, објашњава он.

У том „дисклејмеру“, према његовим речима, пише „омогућавање личних карата од стране Приштине се врши само из практичних разлога, ради омогућавања слободе кретања, и не може се тумачити као признавање једнострано проглашене независности Косова, нити прејудицира суверенитет.“

„Ми за то тражимо гаранције од ЕУ, тражимо да сваки Србин са севера КиМ може да уђе на територију КиМ са српским документима, и да могу да изађу кад хоће. Ако нам то потврде, ми смо један мањи проблем решили“, наглашава Вучић.

Вучић додаје да Србија и даље чека гранације за тај предлог и да се криза продубљује.

„Важно је да реагујемо мирно и стабилно и да ми не будемо проглашени кривим за пропаст преговора. Зато морамо бити озбиљни и посвећени дијалогу“, додао је.

„Отказана Парада“

Вучић је да је у договору са већином чланова Владе донета одлука да се откаже Парада Поноса.

„То говорим не зато што сам срећан, него зато што не можемо у овом тренутку. Кад имамо кризу на Косову за коју се плашим да ће се продубити, ми немамо куд да се померимо. Нећемо одустати од КМ таблица. Нећемо да прихватимо ни ово за докумената, осим ако не прихвате наш предлог“, каже Вучић.

Шта знамо до сада

На седници Председништва СНС у среду, није донета одлука о избору новог мандатара, иако је то најављивано уочи њеног одржавања.

Председник СНС Александар Вучић у неколико наврата је истакао да су кандидати за мандатара досадашња премијерка Ана Брнабић и градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић.

Брнабић, која је на челу председнице Владе Србије од 2017. године, уколико буде поново изабрана, добиће трећи пут прилику да формира кабинет у Немањиној 11. Он, с друге стране, тврди да не би имала ништа против да је на функцији наследи њен партијски колега, Милош Вучевић.

„Ако он буде председник Владе, учинићу све да му помогнем“, рекла је Брнабић, да би два дана касније поновила став.

С друге стране, Милош Вучевић прилично је обазриво реаговао и коментарисао вести да би могао да постане премијер.

Како је Нова раније писала, можда и због тога што је и приликом формирања претходне Владе дуго важио за првог фаворита за премијерско место и практично се припремао да преузме дужност, да би у последњем тренутку одлука ипак пала на Ану Брнабић.

Војислав Милованчевић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар