Почетна » Анђелковић: Загађење воде се шири Србијом, бистри потоци претворени у колекторе

Анђелковић: Загађење воде се шири Србијом, бистри потоци претворени у колекторе

Саопштење Народне странке

од Други Пишу
0 коментар

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине Александар Анђелковић изјавио је данас да се „загађење пијаће воде шири Србијом“ и да је веома забрињавајуће што је постојала могућност да су грађани у 39 општина „у неком тренутку“ пили микробиолошки неисправну воду, односно воду загађену фекалијама, што се наводи у извештају Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

„Посебно забрињава што је извештај показао да је вода микробиолошки неисправна и у брдско-планинским пределима, где је вода иначе квалитетна“, рекао је Анђелковић телевизији Н1.

Институт „Батут“ је 14. септембра објавио извештај о исправности воде у јавним водоводима за 2021. годину.

„Проблем неисправне воде јавља се у Чајетини, Новој Вароши и Бајиној Башти, јер се више не може сакривати оптерећење од загађења. Испитивања се обављају и на извориштима, акумулацијама, у токовима, у фабрикама и у дистрибутивној мрежи“, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је истакао да у извештају, међутим, нема података одакле су узети узорци неисправне воде, нити колико дуго је то загађење трајало.

„Проблем је што се загађење све више шири Србијом. У брдско-планинским пределима проблем су кланице, млекаре, дрвно-прерађивачка индустрија. Потоци са којих се најчешће узима вода за водоснабдевање претворени су у колекторе отпадних вода“, рекао је Анђелковић.

Председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине упозорио је на повећање броја општина са микробиолошки неисправном водом, тако је вода сада неисправна у 39 општина, у поређењу са 36, колико их је било 2019. године.

Анђелковић је навео да је вода физичко-хемијски неисправна углавном у средњем Банату.

„Када су у води присутни одређени елементи попут магнезијума, онда таква вода може да се користи у краћем периоду јер не утиче у великој мери на здравље људи.

Када, међутим, у води има арсена или живе, као што је случај у Зрењанину, тада мора да се заустави снабдевање становништва водом“, рекао је Анђелковић.

Анђелковић је додао да „апостроф мора да буде на микробиолошкој исправности“, јер су то воде које су загађене фекалијама“.

Можда ти се свиди

Оставите коментар