Почетна » Ања Јевић: Не сме бити странчарења када је у питању Рио Тинто

Ања Јевић: Не сме бити странчарења када је у питању Рио Тинто

од Жиг Инфо
0 коментар

Генерални секретар Народне странке Ања Јевић изјавила је данас да Народна странка подржава захтев покрета „Не дамо Јадар“ да политичке странке у народној борби против копања литијума „остану иза и у сенци“, јер је реч о народном питању првог реда у којем нема места странчарењу.

„Око копања литијума нема компромиса, нема референдума. Свака подршка Рио Тинту је директно угрожавање безбедности свих нас. Свако ко се залаже да нашим рекама теку тешки метали, да се пољопривредни усеви замене јаловиштима и представља грађанима да је удисање сумпора само нормални део процеса експлоатације руде, тај не мисли добро свом народу, не мисли добро својој деци“, рекла је Ања Јевић.

„Такве не можемо звати власт или опозиција, јер су они лобисти страног интереса против интереса свог народа. Страни интерес је да Србија буде рударска колонија и траже се домаћи саучесници“, додала је Ања Јевић.

Ања Јевић је навела да се Народна странка залаже за забрану продаје воде, земље и природних ресурса странцима, јер је то национално богатство које мора да се сачува и припада нашем народу и нашим будућим генерацијама.

„Очување животне средине мора да буде највиши државни приоритет, што је истакнуто и у Прогласу о српском питању у 21. веку, који је Народна странка усвојила као програмски документ“, подсетила је Ања Јевић.

Ања Јевић је истакла да сви који учествују у протестима широм Србије носе само један дрес – дрес Србије без Рио Тинта.

„Грађани су јасно рекли да не желе да се Србија претвори у велики рудник и свако од нас носи појединачну одговорност да се избори да Србија то не постане“, рекла је Ања Јевић.

„Потребна је широка платформа коју ће предводити пре свега нестраначки, високо морално и стручно одговорни људи који морају бити подржани од свих нас. И ту места за калкулацију и политиканство не сме бити“, додала је Ања Јевић.

Ања Јевић је истакла да нема аргумента на страни Рио Тинта и да би Србија била прва држава у целом свету у којој се копа литијум у насељеном подручју, плодном и пољопривредном подручју.

„У томе се огледа сва ненормалност друштва у којем се налазимо. Уобичајено је да еколози буду надгласани економистима. Ја сам на страни еколога, јер су различита природна богатства најчешће ограничена и захтевају државну заштиту, али Рио Тинто надгласавају и економисти и еколози“, рекла је Ања Јевић.

„Неозбиљно је и смешно позивати се у Србији на рудну ренту. Уосталом, приход од рудне ренте не може се мерити приходом од пољопривредног потенцијала и апсолутно је непримерен вредности људског живота“, додала је Ања Јевић

Ања Јевић је истакла да једину корист од рударења литијума у Србији увек има само мултинационална компанија и они који лобирају кроз различите зелене студије о оправданости.

„Не постоји оправданост за губитак реке, шуме или једног од три кључна региона за снабдевање пијаћом водом, и мени је драго што ово грађани Србије знају“, закључила је Ања Јевић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар