Почетна » Ања Јевић: Недопустиво је да нова школска година почне без повећања плата, просветни радници поново изиграни

Ања Јевић: Недопустиво је да нова школска година почне без повећања плата, просветни радници поново изиграни

од Други Пишу
0 коментар

Генерални секретар Народне странке Ања Јевић изјавила је данас да сви наставници и професори у школама, па и почетници, не смеју имати плату нижу од просечне зараде у Србији.

„Недопустиво је да они који највише брину о нашој деци имају мање зараде у односу на запослене истог степена образовања у осталим јавним секторима. За најобразованије међу њима, разлика је већа и од 30.000 динара“, рекла је Ања Јевић.

„Не можете очекивати пријатан амбијент за учење и рад, мотивацију ученика, ако имате и материјално понижено ненаставно особље које због срамотних лоших услова одлази за плаћенијим пословима“, додала је Ања Јевић.

Ања Јевић је рекла да план Владе Србије да повећање плата наставника у јануару буде изнад нивоа повећања у осталим јавним секторима није финансијска стимулација, већ дестимулација и пролонгирање и да „једино решење после свих лажних обећања мора бити ванредно повећање“.

„Наставницима и ненаставном особљу, чије плате неће бити сразмерно повећане нису потребни меморандуми који се не поштују, чаробни штапићи које премијер свакако не може ни да има, већ одрешење државне касе за нормалан и пристојан живот просветних радника. То је могуће и за то ни чаробни штапић, ни ребаланс буџета нису потребни“, рекла је Ања Јевић.

„Док родитеље опремање основца ненормално кошта и превазилази просечну плату, питање је чиме просветни радник да школује своју децу док води бригу и сноси одговорност за туђу“, рекла је Ања Јевић.

„Када је реч о безбедности наставника и најаве да ће имати статус адвоката и ући у Кривични законик, слажем се, само подсећам да ово није питање које се поставља од ове године и до сада је небројено пута могло да буде решено у Скупштини Србије. Уместо тога парламент служи за свађе и клевете док се проблеми гомилају“, због тога грађани губе поверење у државне институције, рекла је Ања Јевић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар