Почетна » Аустрија увела санкције фирми блиској СНС-у која послује са ЕПС-ом

Аустрија увела санкције фирми блиској СНС-у која послује са ЕПС-ом

од Други Пишу
0 коментар

Аустријска агенција за надзор финансијског тржишта (ФМА), која је државно регулаторно тело, увела је санкције компанији Алта Паy Гроуп, која је у власништву Давора Мацуре, бизнисмена блиског СНС-у. Санкције су уведене још једној особи, али њено име није обелодањено.

Одлука о увођењу санкција објављена је на сајту аустријског ФМА 25. септембра. У њој је наведено да је компанији Алта Паy изречена казна у износу од 154.560 евра, док ће лице које је на удару мера регулаторног тела морати да плати 29.440 евра. Из саопштења се може закључити да Мацурина компанија није обавестила надлежну аустријску агенцију за прекорачење власничког удела и то у Адико банци.

Да ће овако нешто да се догоди, могло се наслутити средином августа кад је када је Европска централна банка суспендовала право гласа српских деоничара у Адико банци – компанија Алта паy и Дипломат Паy, чији је власник јавности непознати Стефан Родић.

Те две фирме заједно имају удео пд 19,62 одсто. Све то се дешавало усред битке за преузимање Адико банке.

Како је та банка саопштила, а пренео Форбс, монетарне власти из Франкфурта суспендовале су њихово право гласа, јер су Алта Паy и Дипломат Паy заједнички деловале како би стекле удео од готово 20 одсто у поменутој банци. О томе нису обавестили аустријску Комисију за хартије од вредности, а што су биле у обавези према законима који регулишу аустријско банкарско тржиште. Ова суспензија је, како је тада објављено, била је привремена.

Иначе, у трци за акције Адико банке су осим Алта Паy Групе и словеначка банка НЛБ, али и домаћа МК група, додуше не преко АИК банке, него преко компаније Агри Еуропе Цyпрус, коју контролише Миодраг Костић.

Посао са ЕПС-ом без тендера
Иначе, Алта паy гроуп добро је позната српској јавности, а нарочито њен власник Давор Мацура. Та компанија је без икаквог тендера склопила споразум о стратешком партнерству са ЕПС-ом и добила веома вредан посао од те компаније. Наиме, од почетка новембра прошле године услуга ЕПС-а “Увид у рачун” потрошачима нуди електронско преузимање и плаћање рачуна. Оно што у том тренутку та компанија није објавила је да ће грађани плаћати провизију Мацуриној фирми “Алта Паy”.

Никола Јовановић, директор ЦЛС, каже за Нова.рс да је врло забрињавајуће да је Алта Паy дошла под удар санкција званичних аустријских регулаторних тела, јер се ради о фирми која послује у оквиру холдинга који ради многе велике послове у Србији – од куповине земљишта ИМТ-а, до давања менице за будућег највећег градског превозника у Београду.

“Врло је битно утврдити да ли се ради о банци и агенцији за платни промет преко којих се перу паре и(ли) иза којих стоје лица која су већ на америчким санкцијама. Србија не сме бити праоница новца, земља у којој криминал и мафија имају корен”, наводи Јовановић.

И док је ЕПС “сакрио” коме је поверен посао за електронско плаћање рачуна, Алта Паy се на својој интернет презентацији “похвалио” новим стратешким партнерством. Они су за сарадњу са највећом компанијом у Србији написали “узбудљиве вести долазе из света дигиталног пословања и енергетике”.

Бесплатно до земљишта вредног 200 милиона
Иначе, Давор Мацура, власник Алта Паy Гроуп, има чак 15 фирми, а његов бизнис је за време власти СНС вртоглаво напредовао. На себе је скренуо пажњу када је преко своје компаније АБЛ Солвент, тада губиташа, купио пропалог гиганта – Индустрију машину и мотора на Новом Београду за око 70 милиона евра.

Касније му је променом закона држава омогућила да без икакве надокнаде добије земљиште на које је имао само право кошрићења, а које је у то време коштало око 200 милиона евра.

Мацурине фирме се иначе се баве изградњом зграда, купопродајом некретнина, али и банкарском делатношћу.

Davor Macura Foto:Alta Pay Grupa/Promo; promo logo;

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар