Почетна » Бахатом Кркобабићу није доста министарска плата, па сам себе додатно части сваког месеца и директно крши закон

Бахатом Кркобабићу није доста министарска плата, па сам себе додатно части сваког месеца и директно крши закон

од Други Пишу
0 коментар

Председник ПУПС-а Милан Кркобабић истовремено прима и министарску плату и скупштински паушал. Иако он није једини министар који је истовремено и на посланичкој функцији, само он прима надокнаде за оба “радна места”.

Милан Кркобабић годинама уназад као функционер ПУПС-а део је сваке власти. Био је заменик градоначелника, директор Поште Србија, а затим и посланик и министар.

Иако закон забрањује да неко у исто време буде и посланик у Скупштини Србије и члан Владе, он сада формално обавља и једну и другу функцију. А прима и две надокнаде.

На сајту Агенције за спречавање корупције објављена је најновија имовинска карта Кркобабића. У њој пише да прима скупштински паушал у износу од 37.242 динара, али и плату министра за бригу о селу од 125.933 динара.

У његовом имовинском извештају, међутим, наводи се да је Кркобабић министар у техничком мандату, али то према мишљењу стручњака не би требало да прави разлику.

У Закону о Народној скупштини, у члану 39, пише да “народном посланику престаје функција која је неспојива с посланичком функцијом на дан потврђивања посланичког мандата”.

Родољуб Шабић, адвокат и бивши повереник за информације од јавног значаја, раније је у изјави за Нова.рс рекао да се ова одредба односи и на министре у техничком мандату.

“Ако је идеја забрана везивања функција, влада техничка или нетехничка је извршно тело. Редовни мандат Влади заиста престаје у тренутку распуштања скупштине или тренутку истека мандата скупштине, али Устав утврђује нови мандат, тај такозвани технички, с нешто суженим овлашћењима, али ипак с овлашћењима извршне власти”, навео је Шабић.

Иначе, међу посланицима у парламенту је још један министар Новица Тончев, што такође није у складу са закон. Међутим, судећи по подацима са сајта Агенције за спречавање корупције, он у Скупштини не прима никакву надокнаду.

Наташа Латковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар