Почетна » БАХАТОСТ ФУНКЦИОНЕРА ИЗ ГАЏИНОГ ХАНА Добили новац да задрже младе на селу, доделили га САМИ СЕБИ, СВОЈИМ МАЈКАМА И ОЧЕВИМА

БАХАТОСТ ФУНКЦИОНЕРА ИЗ ГАЏИНОГ ХАНА Добили новац да задрже младе на селу, доделили га САМИ СЕБИ, СВОЈИМ МАЈКАМА И ОЧЕВИМА

од admin
0 коментар

Општински функционери Гаџиног Хана злоупотребили су део државног новца, који је био намењен за оснаживање сеоских домаћинстава и задржавање младих на селу и утрошили га између себе и поделили са својом родбином.

„Харач“ од пројекта намењеног спровођењу мера популационе политике поделили су међу собом секретар Скупштине општине, помоћник председника општине, општински већник и два оца и једна мајка. Проневеру већу од пола милиона динара је током редовне контроле утврдила Државна ревизорска институција (ДРИ).

Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику је у току 2017. године одобрио средства за 15 општина, па тако и Гаџином Хану, који се јавио на конкурс наводећи да је за одрживост њиховог краја неопходно улагање у сеоска домаћинства.

Овој општини додељено је 15,9 милиона динара, а сама општина је у овом пројекту учествовала са 2,8 милиона динара. Кабинет је општинарима одобрио новац према пројекту који су кандидовали за потребе сеоских домаћинстава и то куповину машина, опреме, за расаде, сточарство, али и популациону едукацију у области репродуктивног здравља и промоцију здравог материнства. Општинари су међутим, од укупног новца 561.000 динара поделили „на равне части“.

Према извештају ДРИ 125.000 динара добио је секретар Скупштине општине за набавку опреме у пчеларству, док је помоћник председника општине добио 77.000 динара за набавку опреме. Општински већник добио је 136.000 динара за набавку садница јагода.

Међутим, ту нису стали, па су након општинског руководства, на ред дошле и њихове породице. Тако је оцу председника Скупштине општине додељено 38.000 динара за набавку опреме, док је још један отац, овог пута једног од већника, такође за набавку опреме добио 35.000 динара. Поред очева, помоћ је стигла и једној мајци, додуше другог општинског већника, за набавку уматичених пчелињих друштва у износу од 150.000 динара.

У Кабинету за демографију и популациону политику на чијем је челу професорка Славица Ђикић Дејановић кажу да су средства одобрена у најбољој намери за побољшање услова живота на селу, која нажалост изумиру.

– Сви корисници додељених средстава били су у обавези да их строго наменски троше. Кабинет нема механизме контроле и уколико су утврђене било какве нерегуларности, надлежне институције ће реаговати у складу са овлашћењима – кажу у Кабинету.

Купили телад од родитеља

Међутим, злоупотреба новца из пројекта којим треба да се оснажи село, а млади у њему остану, није једина махинација коју је ДРИ установила у овој општини.

Проверавајући генерално пословање Гаџиног Хана током прошле године, установљено је да је 750.000 динара општина наменила за набавку цеви за пластенике за петоро корисника. Међутим, у општинској документацији не постоји евиденција (отпремнице) којим би се доказало да су они и преузели опрему.

ДРИ је утврдила и да су корисници општинских субвенција у укупном износу од 300.000 динара, купили телад али од својих родитеља.

Ово су само неке од злоупотреба којима се послужила општина Гаџин Хан како би, наравно, себи и својим најближима обезбедила „нешто новца“.

У покушају да своје малверзације прикрију или им заметну траг, ДРИ је утврдио и да општина није ни контролисала, што јој је иначе била обавеза, кориснике којима је давала новац, односно да ли су све оно на конто чега су добили средства користили у складу са предвиђеном наменом. То је иначе нешто што је општинска обавеза, али она то није урадила ни ове, ни претходних година, што је такође утврдила ДРИ.

Ж. Јевтић , Л. Гедошевић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар