Почетна » БЕС НАСТАВНИКА Штрајком до краја

БЕС НАСТАВНИКА Штрајком до краја

од admin
0 коментар

У најмање 350 школа у Србији данас неће бити наставе, а штрајк скраћеним часовима трајаће до краја школске године. Већина школа које су чланице Уније синдиката просветних радника јутрос су почеле једнодневну обуставу рада због смањења плата, рекао је председник тог синдиката.

Једнодневном прекиду наставе данас ће се прикључити и просветари који су у петак примили смањену плату за други део фебруара. Очекује се да од скоро 700 школа у штрајку, то учине наставници из најмање 350 школа.

Подсетимо, плате су по налогу Министарства смањене просветарима који држе скраћене часове. Најдраматичније је у Чачку, где директори школа нису пристали да смање зараде колегама у штрајку, па њихови наставници нису ни примили плату. Они ће обуставити наставу све док им не исплате зараду.

– Наставници су толико гневни да штрајк измиче контроли. Оно што је сигурно је да ће се ова школска година завршити скраћеним часовима од пола сата. Уколико 6. априла наставници у штрајку добију умањене плате и за прву половину марта, драстично ћемо радикализовати штрајк. Репресија коју у 21. веку спроводи Министарство просвете је нечувена, ово је Голи оток за образовање – револтирано за “Блиц” прича Миодраг Сокић, потпредседник СРПС.

У синдикатима кажу и да спремају тужбе против директора школа који су следили “незакониту наредбу Министарства просвете и наставницима у штрајку смањили плату”.

– Не постоји никаква процедура и упутство колико треба смањити плате запосленима у штрајку. Тако су директори паушално одбијали од плате, некоме хиљаду динара, а некоме по три, четири хиљаде. Спремамо тужбе против директора, а од уторка наставници у штрајку више неће држати допунску и додатну наставу, припреме за такмичења и малу матуру – каже Драган Матијевић, председник УСПРС.

Милорад Антић из СРПС додаје и да се спрема нови велики улични протест наставника. Овога пута ће, међутим, тражити да разговарају са премијером Александром Вучићем.

– Са министром Вербићем више нема о чему да се разговара. Када је 15. јануара био у Чачку, рекао је да неће ништа да одбија од ионако малих плата наставника, а сада је те исте наставнике из Чачка оставио без целе плате. Зато ћемо тражити да разговарамо са Вучићем – поручује Антић.

Рекордно дуг протест
17. новембра 2014. почео је штрајк просветара скраћењем часова на пола сата
22. децембра 2014. наставници су изашли на улице и прекинули наставу на један дан
27. јануара 2015. око 1.000 наставника кренуло је у “светосавски марш” на Београд
11. фебруара 2015. два синдиката, Синдикат образовања Србије и Синдикат “Независност”, прекинули су штрајк
17. марта 2015. више од 5.000 наставника протестовало је и прекинуло наставу на један дан
20. марта наставници у око 60 школа у штрајку уопште нису примили плату, а наставници у око 600 школа у штрајку примили су смањену плату

Гаранције
– Штрајкачи траже гаранције када ће и у коликом износу добити новчану помоћ која је већ обећана синдикатима који су прекинули штрајк. Траже и да им се омогући да потпишу посебан колективни уговор – кажу у синдикатима чије чланство још штрајкује.

Синдикати : Већина школа су у штрајку

Према речима Драган Мијатовић, потврђено је да су рад обуставиле школе у Чачку, Горњем Милановцу и Крушевцу, чији запослени нису ни добили фебруарску плату.

Ситуација у школама, услед вишемесечног штрајка, измиче контроли, јер због неуједначеног поступања директора у вези са обрачуном зарада неки запослени још нису добили фебруарску плату, за разлику од њихових колега којима је новац исплаћен у неумањеном износу, изјавила је данас портпаролка Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић.
– У педесет школа у тим градовима, запослени у петак уопште нису добили плату, пошто директори нису хтели да потпишу умањење плате, јер знају да је то противзаконито – рекао је Матијевић.

Додао је да постоје примери да су просветни радници који су били у штрајку добили пуну плату, као и они којима је у складу са дописом Министарства просвете плата смањена до 33 одсто.

– Умањење плате зависи од директора и школске управе, па је тако настао неред. Просветни радници који нису добили плату, вероватно ће рад обуставити и сутра – казао је Матијевић.

Осим Уније синдиката просветних радника, обуставу рада за данас најавили су и чланови Синдиката радника у просвети Србије (СРПС), али у том синдикату још немају прецизне податке о школама које су радикализовале штрајк.

Јасна Јанковић је рекла да у школама има запослених којима је плата умањена због учешћа у штрајку, али је проценат смањења различит и износи од четири од 33 одсто.

Она је Тањугу рекла да су школе чланице два синдиката данас обуставиле рад, да је 100 школа ситугно обуставило рад, али да још нема потпуне податке колико је школа у блокади.

Према њеним речима, могућа су четири сценарија на терену: неке школе су потпуно обуставиле наставу, другима звони на 30 минута, има школа где часови трају 45 минута, али предавачи који страјкују излазе после пола сата, док у остатку школа часови трају 45 минута, колико су и наставници у учиници.

„Ситуација полако измиче контроли“, рекла је Јанковић и критиковала Министарство да је умењењем зарада онима који штрајкују „аболирало себе“.

Чланови УСПРС-а и Синдиката радника у просвети Србије су у штрајку и одржавају скраћене часове од 17. новембра 2014. године. Они, између осталог, траже да се просветни радници изузму од смањења плата у јавном сектору за 10 одсто, као и увођење платних разреда.

Друга два репрезентативна синдиката – Синдикат образовања Србије и Грански синдикат просветних радника „Независност“, потписали су у фебурару с Министарством просвете Посебан колективни уговор и Споразум о прекиду штрајка.

Министар просвете Срђан Вербић изјавио је јуче да потпуна обустава рада није у складу са законом и позвао просветаре да се „информишу о последицама штрајка“.
 

Штрајкује се у 12 школа у Ваљеву, у Јагодини нема наставе у пет

Наставе данас нема у 12 основних и средњих школа у Ваљеву. Председница ваљевског одбора Уније синдиката просветних радника Србије Весна Андрић рекла је да је у неким школама дошло до потпуне обуставе рада, док је у појединима штрајк половичан.

У Поморавском округу у понедељак је штрајку било 5 од 58 школа. По речима начелника Школске управе Животе Старрчевића 3 школе су у законском штрајку, односно скраћују часове по 30 минута, док је у 2 школе половина професора обуставуила рад, а друга половина ради нормално.

Миљана Лесковац    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар