Почетна » Без избора у марту, јесен следећа опција

Без избора у марту, јесен следећа опција

од admin
0 коментар

 

Међутим, нико ни у власти али ни у опозицији са сигурношћу не може да каже који је тачан сценарио за одржавање избора.
 
Председник Србије Александар Вучић, у чијој је надлежности расписивање парламентарних избора, поново је у уторак, најавио могућност одржавања избора, односно да ће грађани на изборима одлучивати ко ће бити на власти а ко у опозицији.
 
Он је рекао да су ранији избори могући уколико ситуација везана за Косово остане непромењена, односно уколико Приштина не укине таксе, па се разговори не наставе.
 
„У том случају, могуће је да се иде и нешто раније на изборе, уколико таквих одлука буде, а да ли ће бити, видећемо“, рекао је Вучић новинарима и тако поново у јавни живот увео спекулације о изборима. Он је ситуацију на Косову и укидање такси и раније на исти начин повезивао са одлуком о ванредним изборима. А медији блиски власти најављивали су тада да би на гласање могло да се изађе 31. марта или 14. априла.
 
Међутим, с обзиром на то да Закон о избору народних посланика предвиђа да од дана расписивања до дана одржавања избора не може протећи мање од 45 ни више од 60 дана, сада је увелико прошао рок за расписивање избора који би били одржани 31. марта.
 
А уколико ванредни парламентарни избори не буду расписани до 1. марта не могу бити одржани ни 14. априла, с обзиром да управо 14. априла истиче 45 дана најкраћег рока који треба да прође од расписивања до одржавања избора. Треба узети у обзир да је 28. априла верски празник Ускрс, те да ће се вероватно избећи гласање тог дана.
 
Из владајуће Српске напредне странке пласиране су вести да је већина напредњака за излазак на изборе, али да је председник странке против. Такву ситуацију је председник извршног одбора СНС Дарко Глишић недавно објаснио тиме што је његов председник „државне интересе ставио изнад страначких“.
 
„Датум избора још није утаначен и очекујем да у наредним данима донесемо коначан став о томе да ли ће се на биралишта ићи превремено“, рекао је Глишић недавно за Вечерње новости.
 
Оно што многи на опозиционој сцени не доводе у питање је да ће се при доношењу одлуке о изборима, осим проблема Косова узети у обзир и грађански протести, али и најављен бојкот опозиције.
 
Када год да буду избори, опозиција најављује њихов бојкот. Опозициони Савез за Србију на њих неће изаћи у садашњим околностима и условима за одржавање избора. Један од оснивача СЗС Драган Ђилас, потврдио је опозициони бојкот избора, и разјаснио да СЗС ако се нешто не промени неће изаћи ни на редовне изборе 2020., уколико не буде ванредних. каже да не обраћа пуно пажњу на оно што Вучић прича, јер је, каже, хиљаду пута слагао.
 
Ђилас поручује да избора не може да буде, јер не постоје услови. Како је нагласио, без слободних медија избори у Србији не постоје.
 
„Говоримо о изборним условима, немамо услове ни за парламентарне, ни за локалне изборе. Подржао бих да се и Вучићев мандат стави на проверу, јер је и тај мандат добио под нерегуларним условима“, рекао је Ђилас.
Л. В.   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар