Почетна » „БЕЗ ОВОГА НЕМА ИЗБОРА“ Функционери опозиције представили ЧЕТИРИ КЉУЧНА ЗАХТЕВА за власт

„БЕЗ ОВОГА НЕМА ИЗБОРА“ Функционери опозиције представили ЧЕТИРИ КЉУЧНА ЗАХТЕВА за власт

од admin
0 коментар

Ово није хир, ово су елементарни услови за демократске изборе. Без ових услова, избора не може бити, рекао је јуче Милош Јовановић, председник ДСС након што је девет опозиционих савеза, странака и покрета потписало документ о заједничким условима за спровођење слободних и поштених избора. Слично мишљење деле и функционери других опозиционих странака.

Документ су потписали представници Савеза за Србију, Демократске странке Србије, Социјалдемократске странке, Нове странке, Демократске заједнице војвођанских Мађара, покрета Доста је било, Покрета центра, Грађанске платформе и иницијативе „Не давимо Београд“. Требало је да то ураде и представници „Грађанског блока 381“, али су се, како су рекли потписници, „у последњем тренутку“ предомислили.

Они који јесу ставили потпис на документ, њиме су, како је објашњено, затражили да опозицији буде омогућено да у информативном програму јавног сервиса буде заступљена „најмање 60 минута недељно пре предизборне кампање“ и да њени представници учествују у „свим дебатним емисијама“, као и промену састава РЕМ-а „ради доследне примене својих овлашћења контроле електронских медија“.

Захтеви опозиције за фер изборе

Веће присуство у емисијама РТС, најмање 60 минута недељно
Боља контрола бирачког списка
Контрола изборног процеса, посебно на Косову и Метохији
Кривичне санкције за притисак на запослене како да гласају

Председник ДСС Милош Јовановић оценио је да је „трагично“ што опозиција у Србији 2018. године мора да се бори за стварање услова за слободне и поштене изборе.

Функционер СДС Константин Самофалов рекао је да у Србији од 2012. године „нема слободних избора“ и да „једва да има слободних медија“.

– Почели су и да бију представнике опозиције металним шипкама, да новинарима спаљују куће. Том лудилу се мора стати на пут и зато СДС подржава све захтеве опозиције за слободним изборима и медијима – рекао је Самофалов.

Истичући да је до сада постојала нека врста неразумевања између грађана и опозиције, али и у унутар саме опозиције, функционер Нове странке Арис Мовсесијан је казао да је утврђивање заједничких услова за слободне и поштене изборе прави пут за даљу сарадњу опозиције и унапређење демократије у земљи.

У име Покрета центра, заједничке услове је потписала Татјана Мацура, оценивши да је опозицију ујединила „борба за враћање нормалности и оних вредности које су у претходних 30 година урушаване у Србији“, док је Радомир Лазовић из иницијативе „Не давимо Београд“ рекао да је сада „прави тренутак да се бавимо изборним условима“.

– А увек је време да иницијатива сарађује са политичким странкама у борби против насиља и контроли изборног процеса – казао је Лазовић.

Председник Демократске заједнице војвођанских Мађара Арон Чонка казао је да је текст заједничких услова опозиције настао као „самоодбрана“ вредности које су, како је оценио, урушаване последњих година.

Данас нови протест

Део опозиционих посланика позвао је грађане да дођу данас на протест „Један од пет милиона“ на плато испред Филозофског факултета у Београду, међу њима и шеф Двери Бошко Обрадовић, како би послали „поруку да није нормално да се не поштује њихов захтев о заустављању насиља“. Позиву се придружила и Санда Рашковић Ивић, уз оцену да је потребно да на протесту „покажу да их има довољно да председник Србије Александар Вучић седне с њима за сто и саслуша шта имају да му кажу“.

Данијела Луковић , Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар