Почетна » Без посла и плате остало 98 Крагујевчанки, махом самохраних мајки: Шта на то каже газда Турчин?

Без посла и плате остало 98 Крагујевчанки, махом самохраних мајки: Шта на то каже газда Турчин?

од Други Пишу
0 коментар

У фабрици Бертекс текстил без посла је остало 98 радница, које су на позив менаџмента, 13. и 14. октобра потписале решење о отказу уговора о раду, а фабрика је оглашена на продају. Директор фабрике Ферхат Гедик, за Нова.рс демантује наводе појединих радница да су ‘‘отказ добиле преко ноћи‘‘ и истиче да ‘‘нису побегли‘‘, те да остају у граду у намери да продају објекат или пронађу другог инвеститора сличне делатности, који би запослио њихове раднице.

У фабрици Бертекс текстил, потврдили су да су отпустили 98 радница, али напомињу, да отказе нису уручили ‘‘напрасно и без претходног обавештења‘‘. Наводе, да су радницама, већ почетком септембра најавили да ће фабрика, због недостатка посла, бити затворена, као и да су са Националном службом за запошљавање започели припрему социјалног програма.

Директор фабрике Ферхат Гедик, за Нова.рс каже да ниједна радница неће бити ‘‘закинута‘‘ и да ће им бити исплаћена сва заостала дуговања.

‘‘У уговорима које су потписале наведено је да је рок за исплату 15. новембар и до тада ћемо исплатити заостале зараде, доприносе и отпремнине. На сваком уговору је тачан износ који дугујемо свакој радници, а то ће и добити‘‘, рекао је Гедик.

У фабрици су за Нова.рс истакли да укупна дуговања према радницама, укључујући и отпремнине износе 180.000 евра.

На наше питање због чега су огласили продају фабричке хале, директор је одговорио да је то ‘‘њихова имовина‘‘ и да имају право са њом да раде шта хоће, али је додао и да су вољни да изнајме простор дугом инвеститору који би запослио њихове раднице.

Категорично је рекао ‘‘да нису побегли из Крагујевца‘‘, да фабрика није затворена, да њихова администрација ради, као и да интензивно трагају за проналажењем решења за искоришћавање производниих капацитета које имају у фабрици.

Раднице се жале на мобинг

У медијима су се појавила сведочења радница ‘‘Бертекс текстила‘‘ које су изјавиле да су у фабрици трпеле мобинг, да им нису плаћени прековремени сати, као и да су биле приморане да раде по 18 и 22 сата дневно.

Некадашњи председник Савеза самосталних синдиката града Крагујевца, Југослав Ристић, изјавио је за ТВ Нова С, да су и до синдиката стизале притужбе радница Бертекса и истакао да није било контроле државе у пословању страних инвеститора који су користили државне субвенције за запошљавање. Он је става, да не треба повлађивати страним инвеститорима.

‘‘Те раднице су радиле без заштитне опреме, шиле су неке материјале из којих је излазила прашина. То су информације које смо добијали од њих. Нису смеле да оду у инспекцију. Када им кажемо да оду и пријаве, нису смеле, биле су застрашене. А ми не можемо уместо њих, ако нико неће да сведочи. Друштво мора да се забрине, сви ми морамо да се забринемо, то није праведно и није одрживо друштво. Ово показује потпуно погрешну политику државе, давања новца страним компанијама, које одмах по истеку уговора или драстично смање број запослених, или оду као у овом случају‘‘ рекао је Ристић.

Компанија Бертекс текстил у Крагујевцу је отворена 2017. године и према тврдњама менаџмента, користили су субвенције државе у износу од 480.000 евра, али су како наводе, за тај новац морали да приложе и банкарске гаранције од 700.000 евра.

У тренутку када су отворили фабрику, имали су 270 радника, да би се тај број половином 2018. попео на 300.

Бертекс текстил имао је уговоре са великим текстилним компанијама из Немачке и Шпаније, а у Крагујевцу су шили одећу за познате брендове као што су Зара, Ц&А, Стреет оне, Цецил, Массимо Дути и друге.

Тврде, да су се последице пандемије одразиле и на њихове поруџбине, па је број радника почео да опада после пандемије, а да су због потпуног недстатка посла, у септембру ове године ушли у процес прекидања производње

У фабрици су за Нова.рс негирали све тврдње радница да су трпеле мобинг и описали, да се у колективу радило, како су рекли, ‘‘у породичној атмосфери‘‘.

‘‘Ми нисмо склонили ниједну машину из фабриике. Још увек гледамо да пронађемо закупца који ће наставити неку сличну делатност и који ће упослити наше раднице. Жао ми је што сада чујем да раднице причају да су трпеле мобинг. Није ми јасно због чега су код нас остале пет година, ако је овде било мобига‘‘, закључио је директор Ферхат Гедик.

Он је на крају рекао и да њихове, сада већ бивше раднице, не морају да брину због неисплаћених дуговања и да ће им све бити уплаћено у законом предвиђеном року, односно до 15. новембра.

Ипак, остаје чињеница да је још један страни инвеститор без посла оставио српске раднике. У овом случају, без плата је остало 98 жена, које су према тврдњама запослених, углавном самохране мајке.

Александра Петровић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар