Почетна » Бирам борбу! Део коалиције „Србија против насиља“ представио план у вези изласка на изборе: „Ниједну ружну реч о колегама које су изабрале бојкот“

Бирам борбу! Део коалиције „Србија против насиља“ представио план у вези изласка на изборе: „Ниједну ружну реч о колегама које су изабрале бојкот“

од Други Пишу
0 коментар

Представници Зелено-левог фронта, Народног покрета Србије, Еколошког устанка, Демократске странке, Покрета слободних грађана и Новог лица Србије на конференцији за новинаре предсатваљали су даљи план у вези њиховог изласка на београдске и локалне изборе 2. јуна, а након што се коалиција „Србија против насиља“ овим поводом поделила. Они су изашли пред новинаре са великим транспарентом „Бирам борбу!“ и поручили да неће предати ниједан град, општину нити месну заједницу СНС-у. Такође су поручили да ниједну ружну реч неће рећи на рачун колега који су решили да бојкотују изборе.

Лидер народног покрета Србије Мирослав Алексић рекао је на почетку да су ове странке ус испуњење три захтева опозиције решиле да изађу на изборе 2. јуна, са слоганом „Бирам борбу!“.

„Свесни свих узурпација режима, тражења изговора и куповине времена кад су у питању фер избори, решили смо да не предамо без борбе ниједан град, ниједну општину у Србији. Ревизија бирачког списка, извештавање медија пре свега РТС и РТВ и као треће да сви избори буду спојени 2. јуна. Данас је седница на којој ћемо усвојити закон који смо ми иницирали, како би сви избори били 2. јуна. Успели смо да дођемо до тога“, рекао је Алексић и додао:

„Сутра имамо састанак у вези комисије за бирачки списак и медија. У наредним данима ћемо да финиширамо разговоре у вези овог нашег блока. Разговараћемо са још неким актерима. Жао ми је што неке колеге нису желеле да наставимо да се боримо заједно. Не разуумем одлуку да се бојкотују избори у Београду, а не и у другим градовима и општинама“, рекао је Алексић и подсетио да је опозиција у децембру и под много лошијим околностима била надомак победе.

„Још има времена, а и моћи и капацитета, јер смо показали да можемо да задамо ударце овом режиму. Ако смо могли да се изборимо на прошлим изборима, можемо и сада. Ова власт нам неће дати никада оно што их држи на власти. Ми морамо да се боримо и да то отимамо. И отимамо једно по једну, кроз борбу и активизам Нема предаје. Не можемо чекати да се они смилују и нешто нам дају“, закључио је Алексић.

Не дамо ниједан град, општину, месну заједницу СНС
Радомир Лазовић из Зелено-левог фронта је рекао да су одлучили да се не повлаче пред СНС и да ниједан град, општину, месну заједницу препусте СНС и њиховој власти.

„Ми данас бирамо да се боримо. Свесни смо да изборни услови нису били добри и да ни данас нису добри. СНС нема намеру да одустане од малверзација, знамо. Али успели смо да их натерамо да устукну. Да понове украдене изборе, али и да учине неке уступке. Борба за изборне услове се наставља. Ми настављамо да инсистирамо на испуњењу свих захтева. Као што је мој колега Алексић рекао, и формирање Комисије за ревзију бирачког списка, и одговорно пословање РТС-а и да људи који су мењали пребивалиште у претходних 12 месеци не могу гласати на новом месту пребивалишта и испуњење препорука ОДИХР. Ако ми чекамо да нам СНС да фер и поштене изборе, то се људи никада неће десити. Ми ћемо морати да победимо у нераноправној борби, а први предуслов је да од те борбе не можемо да одустанемо“, рекао је Лазовић и додао.

„Ми данас бирамо борбу, као што је наш народ много пута бирао да се бори у много неравноправнијим условима од ових“.

Лазовић се посебно захвалио Демократској странци, која је одлучила да се приклони одлуци већине у коалицији.

„Ми се не повлачимо, немамо право да се повлачимо. Бирамо дасе боримо. Одлука у коалицији „Србија против насиља“ је донета већински. До сад смо увек заједно и у договору радили ствари. Кад смо ми из Зелено-левог фронта или друге колеге из коалиције били у мањинском делу, приклањали смо се већини. Као што су сад то урадиле колеге из Демократске странке, чију одлуку веома поштујемо. Демократија значи да кад се већински донесе одлука,, он асе поштује. Ми о томе не можемо да учимо друге, али ћемо својим примером да покажемо“, истакао је Лозовић и додао да бојкот за њих није решење.

„То је одустајање од борбе, предаја, препуштање Београда и других градова СНС-у иако их грађани очигледно неће“.

Ниједну ружну реч од мене за дојучерашње колеге
Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка је рекао:

„Бићу кратак и јасан. Ми смо Еколошки устанак и нисмо дзабе устанак, већ зато што смо пре седам година нас неколико устали да се боримо против Николе Петровића, који би све реке Старе планине ставио у цеви да га нисмо спречили. А могли смо да останемо код куће, да не радимо ништа, говорили су нам ‘па знате каква сила стоји испред вас’. Зоран Ђинђићје 5. октобра могао да каже ‘услови су неравноправни, они нас краду’. Знамо шта се догодило, устао је, борио се и изборио се. Војвода Степа могао је 1914. да каже дајте да прихватимо тај утиматум“, рекао је Јовановић и додао да је овај део опозиције решио да се бори.

„Ко има право да Нишу, Новом Саду, Зајечару, Зрењанину оспори право на избор. Чини ми се да је Београд у том смислу привилегован. Људи у овим градовима широм Србије имају права и јева чекају да наставе да се боре. Желим да се обратим колегама с којима смо до јуче били заједно и с којима смо прошли све што смо прошли од маја месеца. За нас је гласало милион људи. Желим да кажем свим колегама овде, неће од мене чути ниједну ружну реч. Од мене, шта год је њихова одлука, коју ппштујем неће чути ниједну ружну реч. Очекујем од њих да буду коректни и да се ово не претвори у оно што Александар Вучић зараво једино жели – међусобна препуцавања. Они су донели своју одлуку, а ми своју. Грађанима Србије, Београда, желим да кажем. Ко жели д аостане код куће и да се не бори има права на то, али апсолутна већина жели да се бори. Услови су такви какви су, нико не може д аочекује од Александар Вучића да нам на тацни да оно што желимо. Главу горе, идемо даље и позив свима да се боре на сваком кораку“.

Лидер Покрета слободних грађана Павле Грбовић истакао је да имају обавезу према неколико стотина хиљада грађана који су у децембру одлучили да се боре.

Aleksandar Jovanović Ćuta, Radomir Lazović, Miroslav Aleksić, Pavle Grbović Skupština Srbije konferencija opozicija Foto:Screenshot/parlament.gov.rs

Јелена Јеловац   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар