Почетна » БИРН: Шта пише у извештају грађевинске инспекције о дивљој градњи на Копаонику

БИРН: Шта пише у извештају грађевинске инспекције о дивљој градњи на Копаонику

од admin
0 коментар

Иза дивље градње на Копаонику и на Голији стоје људи повезани са владајућом Српском напредном странком (СНС), као и са неким структурама безбедносних служби Србије, показују документа из Министарства грађевинарства и саобраћаја у која је БИРН имао увид.

Начелница инспекције Весна Руменић, која је истраживала ове случајеве и потписала документе, у више наврата је рекла да страхује за своју сигурност, пише БИРН.

Њу су запослени у Националном парку Копаоник упозорили да пази шта ради с обзиром на то ко су прави инвеститори, стоји у извештају који су направили запослени у Одељењу грађевинске инспекције Министарства грађевинарства и саобраћаја.

Грађевинска инспекција дошла је до информација које говоре да иза градње једног хотела на Копаонику стоји директор БИА Братислав Гашић, иако се не води као званични власник, пише БИРН.

„Такође, подаци указују да је произвођач војне опреме Миле Драгић на тој планини започео реконструкцију хотела ‘Клуб А’ без потребних дозвола, као и да Звонко Веселиновић, контроверзни привредник са Косова, започиње изградњу објекта на Голији“, наводи БИРН.

Грађевинска инспекција је током 2017. године више пута обишла терене на Голији и открила већи број објеката чију градњу нису пријавила предузећа која управљају тим парком природе – ЈП Србијашуме, шумска газдинства Голија из Ивањице, Шумство из Рашке и Столови из Краљева.

Према подацима из извештаја, инспекторка Весна Руменић наводи да су обављеном надзору претходиле информације са терена које су до ње стигле током лета 2017.

У наставку извештаја, начелница инспекције описује догађаје током надзора објекта на Радуловцу који је започет 23. октобра 2017. На ову локацију, на којој према незванични информацијама гради Звонко Веселиновић, у два аутомобила кренуло је троје инспектора, шумар, помоћница министра Лепосава Сојић и директорка Србијашума за заштићена добра Гордана Јанчић.

„Када смо дошли, на градилишту је било неколико радника који нису хтели да се представе и који су нам рекли да смо први и последњи пут на градилишту, јер ће нам газда забранити даље доласке“, описано је у извештају.

Радници су се након тога повукли, али су пре тога поручили инспекцији да их у кафани „Код Дола“ чекају инвеститор и пројекат. У том делу Голије постоји позната Вила Јела која има ресторан, а газду Добривоја Ђоровића зову Доле, па се вероватно састанак догодио на тој локацији, пише БИРН.

Међутим, на самом путу до кафане где је требало да се састану са инвеститором, наишли су на препреке.

„На пола пута наишли смо на балван препречен на путу, чега у доласку није било. С обзиром на то да смо у том забитом простору били присутни само ми, инспектори, представници Србијашума и радници, јасно је било да је то била опомена“, пише у извештају.

Пре надзора на Голији, представници министарства грађевинарства одржали су састанак са Милетом Драгићем и Зораном Милојевићем Зељом, повереником СНС-а са севера Косова и једним од координатора владајуће партије за Источну Србију, који је означен као прави власник објекта на „Панчићу“.

Састанак је организован уз посредовање агента БИА, а након првих незваничних информација о правим власницима објеката који се на Голији и Копаонику граде и санирају без потребних дозвола, пише БИРН.

Затим се појавио и један џип са двојицом људи који су питали шумара шта су инспектори радили на градилишту.

„Једва смо се провукли по снегу поред балвана“, описује у извештају пут до кафане у којој их је дочекао Жарко, млађи брат Звонка Веселиновића.

„Након састављања записника, отишле смо у кафану Код Дола у којој нас је сачекао ’Доле’ са Жарком Веселиновићем који је изјавио да је он инвеститор“, наводи се у извештају.

Од Веселиновића је затражена грађевинска дозвола, али је он рекао да је нема јер још увек нису успели да реше имовинско-правне односе.

„У разговору са помоћницом и осталим инспекторима, нападно су причали о оружју и лову у Казахстану, одакле су се вратили. Причали су да имају добро ловачко оружје, оружје са дурбином, јасна порука…“, стоји као детаљ у извештају.

БИРН/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар