Почетна » БИРОДИ: РИК да провери – да ли Вучић „рентира свој рејтинг“ дајући своје име било којој листи

БИРОДИ: РИК да провери – да ли Вучић „рентира свој рејтинг“ дајући своје име било којој листи

од Други Пишу
0 коментар

Биро за друштвена истраживања (БИРОДИ) захтева од Републичке изборне комсије да од Агенције за спречавање корупције затражи мишљење да ли је у складу са чланом 40 Закона о спречавању корупције да председник Републике било којој изборној листи даје своје име и тако рентира свој рејтинг.

БИРОДИ то тражи, како је наведено, имајући у виду чињеницу да су по Уставу Србије, по члану 118, посланици ти који се старају о санкционисању неуставности председника Републике.

Према Биродијевом истраживању јавног мњења из децембра 2022. године за СНС, чијој листи је Александар Вучић дао име, гласало би тек 20 одсто оних грађана који су гласали за њега на претходним председничким изборима.

„На основу овога можемо да закључимо да је давањем имена председника од веома велике помоћи СНС-у у постизању што бољег изборног резултата. Тако је председник будуће посланике СНС-а ставио у зависан однос, јер њихов изборни резултат би без подршке Александра Вучића био значајно лошији. Тиме се наставља пракса несанкционисања неуставног понашања председника Републике на шта је указао професор Правног факултета Танасије Маринковић, анализирајући кршење Устава“, навео је БИРОДИ у саопштењу.

Они су позвали РИК да створи услове да грађани за посланике скупштина Србије и Војводине и одборнике за скупштине градова и општина, бирају људе који на изборима стварно учествују, а не за оне који су део реклама и немају право учешћа на изборима.

БИРОДИ је о овом случају обавестио посматрачку мисију ОДИХР током њихове прошломесечне посете Србији.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ/ bg

Бета/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар