Почетна » Бивши тужилац Трибунала: Хаг је требало много брже да осуди Шешеља

Бивши тужилац Трибунала: Хаг је требало много брже да осуди Шешеља

од admin
0 коментар

Суђење Војиславу Шешељу и његов статус притвореника су се превише отегли, због чега је Хашки трибунал нарушио свој углед.

Ово у интервјуу за „Блиц“ каже Џефри Најс, некадашњи главни тужилац на суђењу Слободану Милошевићу у Хагу, који је посетио Београд на позив Куће људских права и БИРН-а.

У Трибуналу има неслагања у вези с тим шта би требало урадити са Шешељем. Неки сматрају да мора бити враћен у притвор, док други верују да би требало да остане у Србији. Како то коментаришете?

– Знам само да је његово пуштање веома изненађујућа одлука, као и начин на који је донета, без икаквих услова. Не верујем да је била једногласна. Ипак, дошла је на крају предугог суђења, и судија је требало да пресуди давно пре него што је уопште дошло до овога.

Да ли је то била политичка одлука или просто начин да се не понови случај као када је у Хагу умро Слободан Милошевић?

– Дефинитивно тако изгледа. Милошевић је умро у затвору, а ако би умро још неко, то би сигурно било лоше по репутацију Трибунала. Јасно је да Трибунал не зна да има или не жели да примени јасна правила под којима се такве одлуке доносе. Зато људи доносе у суштини политичке одлуке. Неки сматрају да би било боље да он умре овде у Србији, како би се избегао ризик од имиџа пропалог Трибунала, а други да га треба оставити у притвору и надати се да ће га сви заборавити. Они заправо не би требало да буду у позицији да доносе такве одлуке.

Шешељ је провео у затвору скоро 12 година. Шта то говори о Хашком трибуналу?

– Он је добровољно отишао тамо, зар не? Ипак, нешто је морало да буде урађено да се то суђење скрати. Ни жртве његових злочина, ако их је било, нису смеле да буду толико година ускраћене за пресуду.

Ако говоримо о политици, да ли је било притисака на вас лично?

– Било их је, и наравно да морате да им се одупрете, ма колико је то тешко. Навешћу вам најтежи пример о којем раније нисам говорио. Судија Меј, који је тада председавао на суђењу Милошевићу, открио је да је тешко болестан и да се више неће враћати на посао. У том случају процес је морао да буде обустављен јер су правила јасна: не можете радити са двојицом судија ако се трећи не враћа. Трибунал је закључио да не би било добро да се то открије Милошевићу, и то је било потпуно незаконито. Он је морао да буде обавештен о болести судије, како би могао да оповргне саслушања сведока.

Али то нико није урадио?

– Иронично, али и да му је неко рекао, вероватно би му одговорио “баш ме брига”. Толико је био тврдоглав. У сваком случају, речено ми је да наставим да ћутим. Дел Понтеова и председник Теодор Мерон су вршили сасвим неприкладан притисак на мене. Покушао сам да обезбедим спољну подршку, али ми је речено да се то неће десити. Затим сам отишао у своје професионално удружење у Лондон, где ми је речено да морам да напустим случај ако не могу да ишта кажем Милошевићу. Ипак, на крају нисам пристао на уцену.

Хаг је кршио прописе на суђењу Милошевићу

Не)успех

*Да ли мислите да је Хашки трибунал био успешан у ономе што је требало да уради?
– Основни задатак Међународног трибунала УН био је да обезбеди помирење и у томе мислим да је успео. Друго, изнето је невероватно много доказа који су помогли у расветљавању многих злочина. Успео је и да промени свест људи о томе да ли би вођа требало да буде одговоран за злочине или не.

Случај бомбардовања РТС

*Зашто нико у Хагу није одговарао за бомбардовање зграде РТС-а 1999. године? Имали сте Веслија Кларка у судници и нико га ништа није ни питао?

– НАТО је посебан проблем. Ниједна владина институција неће признати ништа што се противи њеним циљевима док на то није приморана. Нећете добити ништа од НАТО уз њихов пристанак. Много је важније шта би требало да урадите уместо да се самосажаљевате. Ако заиста верујете да је то била неправда, имате и других судова којима бисте могли да се жалите.

Ана Роланд    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар