Почетна » Светска банка одобрила зајам од 100 милиона долара локалним самоуправама

Светска банка одобрила зајам од 100 милиона долара локалним самоуправама

од admin
0 коментар

 

Зајам је део финансијске подршке од 300 милиона долара за Пројекат развоја локалне инфраструктуре и институција (Local Infrastructure and Institutional Development – LIID), који је припремљен у сарадњи са Француском агенцијом за развој (АФД), наведено је у саопштењу.

Како је истакнуто, циљ ЛИИД пројекта је да помогне Влади Србије у настојању да обезбеди боље инфраструктурне услуге, унапреди мобилност, смањи угљенични отисак и повећа доступност економских прилика и услуга за све грађане.

„Ово је први зајам Светске банке који се директно фокусира на локалне самоуправе у Србији, са циљем побољшања квалитета живота грађана“, рекао је директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара.

Према његовим речима, унапређење и озелењавање застареле локалне инфраструктуре може да подстакне економски раст, нудећи градјанима бољи приступ јавним услугама, тржиштима и радним местима, а посебно најугроженијима, као и повећање атрактивности градова, мањих места и слабије развијених региона.

Прецизирано је да ће се ЛИИД пројекат иницијално фокусирати на сектор саобраћаја, који је други по реду извор емисије гасова са ефектом стаклене баште, али и најбрже растући извор тих емисија и значајан узрок загађења ваздуха и буке у градовима Србије.

Очекује се да пројекат помогне Србији да до 2030. оствари свој циљ и смањи емисије гасова стаклене баште за 9,8 одсто у поређењу са нивоом из 1990. године.

ЛИИД ће финансирати инвестиције чији је циљ побољшање мобилности, укључујући путеве, тротоаре, бициклистичке стазе, јавне просторе и јавни превоз.

Климатска отпорност и прилагођавање биће подстицано кроз немоторизовани саобраћај, стабилизацију клизишта, заштиту речних обала, радове на одводњавању, озелењавање јавних простора и решавање наслеђених проблема са загађењем.

Пројекат ће такође пружити подршку побољшању урбаног развоја и управљања јавним финансијама.

Очекује се да ће локалне самоуправе повећавати улагања у инфраструктуру за осам одсто годишње, уз правичну расподелу ресурса, при чему ће предност имати сиромашније и рањивије заједнице.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар