Почетна » Бјорнстад: Србија треба да седи на својој столици

Бјорнстад: Србија треба да седи на својој столици

од admin
0 коментар

Србија треба да доноси своје одлуке и седи на „својој столици“, поручује норвешки амбасадор у Београду Арне Санес Бјорнстад.

Истиче да је могуће имати добре односе и са Западом и са Русијом, али и да Србија, ако жели да се придружи ЕУ, мора да прихвати њена правила.

На питање како види примедбе да Србија „седи“ на више столица, те политику војне неутралности Србије и жељу да на путу ка Европској унији одржава добре односе са Русијом, амбасадор каже:

„Право место за Србију је да седи на српским столицама“, каже Бјорнстад за Танјуг и указује да је сличан став чуо и од представника српских власти.

„Србија мора да доноси своје одлуке и сматрам да је сасвим могуће бити члан ЕУ, или НАТО-а, и имати добре односе са Русијом“, рекао је норвешки амбасадор.

Напоменуо је да Норвешка, која је чланица НАТО-а, има прилично значајну сарадњу са Русијом, као суседном земљом.

С друге стране, додао је, ако Србија жели да се придружи ЕУ, мора да прихвати њена правила.

Он је подсетио да је шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици недавно рекао да ЕУ очекује да Србија почне да више усклађује своју политику са заједничком спољном политиком ЕУ до датума приступања Унији.

„Нема контрадикције између добрих односа и са Русијом и са Западом, али истовремено, ако желите да се придружите ЕУ, морате да прихватите правила учлањења у ЕУ“, закључио је Бјорнстад.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар