Почетна » Блокирани рачуни Уна ТВ у Србији – доспели под америчке санкције због везе са Додиком

Блокирани рачуни Уна ТВ у Србији – доспели под америчке санкције због везе са Додиком

од Други Пишу
0 коментар

Рачуни Уна ТВ у банкама у Србији, као и дела запослених у тој медијској кући, блокирани су, а претпоставља се да је разлог то што је компанија која је оснивач ове телевизије током јуна доспела на листу појединаца и предузећа који су због повезаности са председником Републике Српске Милорадом Додиком, под санкцијама Сједињених Америчких Држава.

Од представника компаније Уна wорлд, која се у Србији води као оснивач Уна ТВ у нашој земљи, нисмо могли да добијемо ни званичну информацију ни коментар ове вести, али увидом у регистар Народне банке Србије види се да је блокада наступила јуче, 25. јуна 2024. године. Незваничну потврду ове вести добили смо и међу запосленима, али су челници Уна ТВ остали неми на питања Нова.рс о блокади.

На сајту Агенције за привредне регистре може се пронаћи податак да је компанија Уна wорлд д.о.о кћерка фирма Уна wорлд нетwорк д.о.о, предузећа из Бањалуке, чији је опет власник компаније “Инфинитy медиа”, такође из Бањалуке.

Управо “Уна wорлд нетwорк” и “Инфинитy медиа” су на листи појединаца и компанија које је недавно објавила Канцеларија за контролу стране имовине (ОФАЦ) Министарства финансија Сједињених Америчких Држава (САД) и које је санкционисала због везе са Милорадом Додиком, председником Републике Српске, и његовим сином Игором.

Како се наводи у саопштењу ОФАЦ, они су део мреже која обезбеђује „значајне изворе прихода“ за Милорада Додика, и његову породицу.

На листу су, према овим наводима, током јуна додати Миленко Чичић и Ђорђе Ђурић, те компаније “Инфинитy Интернатионал Гроуп” Бањалука, “Инфинитy Медиа”, “К-2 аудио услуге”, “Калдера Цомпанy”, “Проинтер ИТСС”, “Сириус 2010” и “Уна Wорлд Нетwорк”.

Како наводи ОФАЦ, а пренео је портал Радио Слободна Европа, Чичић је директор „Калдере“, док је Ђурић власник компаније „Инфинитy“ и њених подружница.

Милорад Додик је од раније под америчким санкцијама, као и његов син Игор и кћерка Горица. ОФАЦ истиче да је Милорад Додик „свој службени положај користио за гомилање личног богаћења кроз компаније повезане с њим и Игором Додиком“.

Милорад Додик је, како наводи ОФАЦ, искористио свој службени положај како би уговоре Владе РС усмерио на мрежу приватних компанија које он и син Игор надзиру.

„Док Игор контролише многе компаније у овој мрежи, он прикрива своју личну повезаност с њима ослањајући се на различите номиналне власнике и директоре“, појашњава се у саопштењу.

unaworld.tv, Tanjug,Anton Vaganov/Pool Photo via AP, File

нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар