Почетна » Бојкот је мач са две оштрице

Бојкот је мач са две оштрице

од admin
0 коментар

Евентуални бојкот неких наредних избора за Савез за Србију представљао би мач са две оштрице; с једне стране, бојкотом би се могла пробудити свест грађана али и међународне заједнице да у држави нешто не функционише…

… али је питање да ли би све странке које чине Савез могле да преживе до наредног изборног циклуса – сагласни су саговорници Данаса у оцени изјаве једног од оснивача Савеза за Србију Милана Стаматовића да ће „Савез бојкотовати изборе уколико не буду остварени фер услови за њихово одржавање“.

Политиколог Бобан Стојановић оцењује да постоји могућност да се након евентуалног бојкота избора маса мобилише на пароли „сада се поново боримо за демократију“, што значи да би опозиција коначно добила једну тему на којој би могла да поентира и да привуче бираче. Ипак, он упозорава да би поједине партије које чине Савез за Србију тешко могле да преживе до наредног изборног циклуса, без финансија које добијају као парламентарне странке.

– Данас у опозицији нема довољно новца, нити могућности да се пронађу некакви алтернативни извори финансирања, тако да постоји бојазан да би многе странке које чине Савез, након евентуалног бојкота избора, престале да постоје – наводи Стојановић.

Такође, он додаје да опозиционе партије, без обзира на све злоупотребе и урушавање парламента, једино у скупштини могу јавно да говоре, тако да би евентуалним бојкотовањем избора изгубили могућност да у наредне четири године неко чује оно што желе да кажу.

Бојан Клачар, политички аналитичар, сматра да поруке о могућем бојкоту избора које шаље Савез за Србију служе да тему о фер изборним условима врате у фокус домаће и иностране јавности. Такође, према његовом виђењу, помињањем бојкота, Савез својим бирачима жели да покаже у каквим тешким условима тренутно делује.

– Када је у питању Савез за Србију, сматрам да у овом моменту има много разлога који претежу на страну учешћа на будућим изборима. На првом месту, сматрам да бојкот не би био јединствен, јер сви они који себе називају опозицијом на њега не би пристали. Друго, бојкотом би чланице Савеза себи затвориле и оно мало простора који имају у јавности, услед партиципирања у парламенту – каже Клачар.

Према његовом мишљењу, у датом историјском тренутку скоро да нема нити једног разлога да Савез за Србију бојкотује неке наредне изборе. Када је реч о изборним условима, Клачар указује да готово не постоје шансе да се они промене набоље, јер тако нешто не одговара владајућој коалицији, док опозиција још увек није изашла ни са каквим конкретним предлозима.

Народњаци и напредњаци разменили оштра саопштења

„Све што пише у саопштењу СНС-а је обична лаж. Стара техника да насилник оптужује жртву се наставља. Доласком на власт СНС-а на велика врата је уведена техника вређања, омаловажавања и малтретирања политичких противника“, саопштила је јуче Народна странка реагујући на наводе новосадских напредњака. „Поручујемо СНС-у да настављамо борбу против уништавања Новог Сада. Нећемо одустати од намере да новосадску јавност правовремено обавештавамо о свим незаконитостима и марифетлуцима стварног градоначелника Андреја Вучића. Андреју Вучићу поручујемо да смо против приватизације ЈКП Стана“, наводи се у саопштењу. Према писању медија Градски одбор СНС претходно је саопштио да је су повереник Народне странке за Војводину Борислав Новаковић и још четири неидентификована мушкарца у ноћи између понедељка и уторка, око поноћи у Темеринској улици физички напали члана Извршног одбора СНС и директора ЈКП Градско зеленило Милоша Егића. „Ово је други физички обрачун Борислава Новаковића у року од пет дана, што доказује да су коалицији око Јеремића и Ђиласа брутални напади и позиви на крвопролиће постали начин деловања. Таквим понашањем само потврђују на шта су све спремни како би се докопали фотеља, и шта све грађани могу да очекују од њих“, наводи се у саопштењу ГО СНС, у коме се алудира на недавно привођење Новаковића због кошкања са полицијом приликом уклањања баште кафића у Врбасу. П. Д.

Милош. Д. Миљковић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар