Почетна » Боровић: Фискалну оштрицу усмерити ка најбогатијима а не најсиромашнијима

Боровић: Фискалну оштрицу усмерити ка најбогатијима а не најсиромашнијима

од Други Пишу
0 коментар

Повећање референтне каматне стопе Народне банке Србије неће смањити инфлацију јер су разлози инфлације у Србији пре свега трошковни а најмање су инфлација тражње, па је подизање референтне стопе НБС пуцањ у празно наше централне банке.

НБС већ осам месеци у континуитету повећава и репо и референтне стопе али се инфлација не успорава, него се, напротив, убрзава.

Једини начин обуздавања инфлације је утицај на трошкове, бар у делу на који можемо да утичемо и који није сасвим ван контроле и није изазван увозном инфлацијом.

Влада Србије не разуме суштину проблема и безуспешно покушава да административно замрзне цене неких производа, али је очигледно да то не може да дугорочније задржи раст.

„Рикверц“ цена енергената који је најављивао председник Србије Александар Вучић претворио се у потпуни фијаско на пумпама.

Већини грађана је навучена инфлаторна омча око врата, јер највише расту цене хране, транспорта, енергената и трошкови становања и комуналних услуга.

Народна странка предлаже смањивање и ПДВ-а и акциза, али не симболично или парцијално, јер то не решава проблем.

Страх од „рупе у буџету“ је безразложан ако се Влада Србије до краја ове године, која ће свуда у свету бити драматична, одрекне непотребних трошкова, и већ од сада фискалну „оштрицу“ усмери ка најбогатијима, преко пореза на луксуз, повећања пореза игара на срећу, прогресивнију стопу пореза на доходак грађана или оштрију пореску политику у пословању банака.

Борислав Боровић
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије

Можда ти се свиди

Оставите коментар