Почетна » Боровић: Неиздрживо поскупљење хране, држава да интервенише из робних резерви

Боровић: Неиздрживо поскупљење хране, држава да интервенише из робних резерви

од admin
0 коментар

 

„Неопходна хитна је интервенција из робних резерви како би се бар делимично амортизовао раст цена уља и меса, као и укидање акциза на струју и смањење акциза на гориво“, рекао је председник Одбора за привреду и финансије Градског одбора Народне странке Београд Борислав Боровић.

„Потребно је истовремено повећати минималну цену рада на ниво реалне минималне потрошачке корпе, која ће се претходно ускладити са минималним трошковима довољним за преживљавање и основне трошкове трочлане породице“, додао је Боровић.

Боровић је навео да дугорочне мере подразумевају субвенционисање пољопривреде сразмерно уделу њеног учешћа у бруто друштвеном производу и „окретање домаћим добављачима“.

„Званична инфлација у Србији је 5,7 одсто, али је раст цена роба широке потрошње између 20 одсто и 30 одсто само у овој години, а то највише погађа већину грађана. На трошкове исхране просечне породице у Србији одлази око 40 одсто месечних примања, а са трошковима за енергију чак и 55 одсто“, рекао је Боровић.

Боровић је подсетио да расту цене свих услуга и роба широке потрошње, од услуга мобилних оператера до дуготрајног млека у маркетима.

„Месо је толико скупо да је постало недоступно великом броју грађана. Килограм јунетине кошта више од 1.000 динара, свињетине 700 динара, а пилетине готово 600 динара. Цена литра уља је прешла 220 динара, а килограм шећера кошта 85 динара. Поскупљују и сви производи и услуге који улазе у минималну потрошачку корпу, а литар дизела кошта више од 170 динара, док је цена струје за привреду је удвостручена“, закључио је Боровић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар