Почетна » Боровић: Ограничења цена – додворавање бирачима и смиривање незадовољства

Боровић: Ограничења цена – додворавање бирачима и смиривање незадовољства

од admin
0 коментар

 

Ова мера је, благо речено, непаметна и неекономска, и наравно неће решити овај проблем.

Овог пута трошкове ће превалити на произвођаче и трговце као што је то недавно урадила код ограничења неких прехрамбених производа.

Плашим се, међутим, да Влада нити има идеју нити је решавање ових проблема претерано интересује, а једини мотив ових ограничења је предизборно додворавање бирачима и смиривање њиховог незадовољства. Грађане је висока цена горива погађала и када је била знатно испод овог ограниченог нивоа. То се нарочито односи на пољопривреднике, али и друге гране попут транспорта. Пољопривредници су већ сада у безизлазној ситуацији, ако се додају цене ђубрива и безобразно ниске субвенције.

Влади, наравно, не пада на памет да смањи, а пољопривредницима и да укине, акцизе на гориво, као што јој није падало на памет да код ограничења цена неких прехранмених производа интервенише из робних резерви, а додатно интервенцијом и око смањења акциза на гориво или струју.

Ако додамо да се ПДВ обрачунава и на износ акцизе, онда је потпуно јасно да режим сматра да сви морамо да радимо за њега а не обрнуто.

Пошто се у уредби предвиђа могућност продужења ограничења за још 30 дана, јасно је да су мета интересовања режима избори а не привреда и стандард грађана.

Последице ћемо трпети после избора, ко год на њима победио.

Борислав Боровић,
председник Одбора Народне странке за привреду и финансије

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар