Почетна » Бошко Шиндић: Министарство просвете и Школска управа Београда прете школама које су скратиле часове због паклених врућина

Бошко Шиндић: Министарство просвете и Школска управа Београда прете школама које су скратиле часове због паклених врућина

од Други Пишу
0 коментар

Бошко Шиндић, повереник Градског одбора Србија Центра Београд, иначе професор филозофије, изјавио је да су директори појединих београдских школа, који су се одлучили да због несносних врућина часове скрате на 30 минута, добили претње и наредбу да то не смеју да чине.

– Министарство просвете и Школска управа Београда не само да нису дозволили одлагање почетка наставе или скраћење часова због несносних врућина у наставним објектима који немају климе, већ су директори појединих школа, који су се одлучили да часове скрате на 30 минута, добили претње и наредбу да то не смеју да чине. Чак ни чињеница да су деца колабирала од високих температура није утицала да надлежне школске власти промене одлуку. У допису Школске управе Београда, школе које су захтевале скраћење часова на 30 минута упућују се на Штаб за ванредне ситуације, а уколико ураде супротно прети им се поступањем надлежних институција – рекао је Шиндић и цитирао допис Школске управе Београда, који преносимо у целини:
„У складу са захтевима и информацијама појединих школа, које се односе на скраћење часова, обавештавамо вас да немамо одлуку од надлежних институција на националном ниову за такво поступање. Уколико сматрате да постоји основ за вашу установу, можете да се обратите Штабу за ванредне ситуације на нивоу локалне самоуправе. Уколико од њих добијете сагласност, обратите нам се са молбом и њиховом сагласношћу, као и планом надокнаде часова, да вам ми као ШУ дамо сагласност, која је законом прописана. За свако одступање од примене закона јасно је прописано поступање надлежних институција“.
Шиндић је нагласио да су родитељи више пута апеловали да се нешто предузме.
– Родитељи су очајни, нарочито родитељи деце у нижим разредима основне школе. Више пута су апеловали да се због паклених врућина нешто предузме. Већина школа нема клима уређаје, па су услови за рад у учионицама са по 30 и више ђака, на 40 степени, скоро немогући. Због истих разлога у Хрватској је померен почетак школске године за недељу дана. Међутим, за децу у Србији не постоји разумевање, а надлежни, због страха да се скраћење часова не протумачи као штрајк просветних радника, доводе у опасност десетине хиљада малишана – закључио је Шиндић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар