Почетна » Ботови СНС-а на Фејсбуку имали 5.374 профила: Објављен извештај Мете о гашењу провладиних налога у Србији, Куби и Боливији

Ботови СНС-а на Фејсбуку имали 5.374 профила: Објављен извештај Мете о гашењу провладиних налога у Србији, Куби и Боливији

од Други Пишу
0 коментар

Компанија Мета угасила је ботовску мрежу Српске напредне странке на друштвеним мрежама, а у свом извештају за последњи квартал 2022. године наводи да је угашено 5.374 налога и 12 група на Фејсбуку, као и 100 Инстаграм налога, јавља Н1, позивајући се на наводе и Мете да је СНС потрошио најмање 150.000 долара на рекламе на Фејсбуку и Инстаграму

Према ранијем извештају, Мета је деактивирала је лажне провладине рачуне у Србији, Куби и Боливији који су коришћени како би дискредитирали опозивију и објављивали информације „драге“ владајућима, објавио је портал јурсит.орг.

Ти рачуни функционисали су независно један о другог у свакој земљи, а њихов садржај допирао је до стотина хиљада људи, пре него је суспендованн након интерне истраге.

Сваки је деловао преко бројних платформи друштвених медија, укључујуц́и Мета платформе попут Фејсбука, Истраграма и WхатсАппа.

Мрежа у Србији, повезана са запосленима Српске напредне странке, позната као „интернет тим странке“, такође је користила лажне налоге и координисане постове. Они су циљали домац́у публику на многим интернет сервисима, укључујуц́и Фејсбук, Инстаграм, Твитер и Јутјуб, као и локалне медије, да би „створила перцепцију о широко распрострањеној и аутентичној подршци председнику Србије Александру Вучиц́у и Српској напредној странци“, наводи се у саопштењу компаније Мета које је раније пренео портал јурсит.орг.

Мрежу ботова чинили су чланови СНС из такозваног „интернет тима“, али и државни службеници широм Србије.

На Фејсбуку су имали 5.374 налога, 12 група, а на Инстаграму 1.060 налога.

Према подацима компаније Мета, најмање 350 налога придружило се једној или више ових група, док је више од 26.000 налога пратило један или више спорних инстаграм налога.

како наводи Мета, Српска напредна странка је потрошила најмање 150.000 долара на огласе на Инстаграму и Фејсбуку, који су плаћени у доларима и еврима.

Мета додаје да је мрежа СНС функционисала другачије од традиционалних „фарми тролова“, које су раније откривене у Албанији, Никарагви и Русији, а којима се управљало из једнод центра, односно канцеларије или групе канцеларија.

За разлику од тог система, операција СНС базирала се на појединцима који су „ботовали“ широм Србије.

„Људи иза ових активности су користили лажне налоге, од којих је неке препознао и угасио наш аутоматски систем пре почетка саме истраге. Они су са лажних налога управљали групама, великом количином коментара и лајковали садржај, како би изгледало да је популарнији него што јесте“, наводи у избештају компанија Мета.

Такође, постављали су садржај који критикује опозицију, а осим на друштвеним мрежама, активно су остављални коментари подршке властима директно на сајтовима медија.

Мета наводи да је ова интернет операција координирана посредством апликације која је омогућавала да се остављају коментари на различитим интернет сајтовима и истовремено логује на налоге на друштвеним мрежама.

Компанија је блокирала апликацију 2020. године, после извештавања БИРН, али је њено коришћење настављено за остављање коментара на сајтовима и другим платформама, наводи Н1.

„На основу увида који смо добили у претходним истрагама, комбинованих са наредним истраживањима, били смо у могућности да их повежемо и откријемо шири домет ове активности на интернету“, наводи Мета.

foto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

ФоНет/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар