Почетна » Британски The Times објавио врло оштар текст о Вучићу: Он је Ал Капоне и Дон Вито Корлеоне у једном

Британски The Times објавио врло оштар текст о Вучићу: Он је Ал Капоне и Дон Вито Корлеоне у једном

од Други Пишу
0 коментар

Најоштрији ставови о председнику Александру Вучићу у Србији долазе од оних који га најдуже познају, пише британски The Times.“Он је Ал Капоне и Дон Вито Корлеоне у једном“, каже посланик Демократске странке Срђан Миливојевић, који Вучића познаје 30 година. „Он није никакав родољуб, националиста нити демократа, једино што њега интересује је неограничена и неконтролисана власт“, сматра посланик.

И док Вучића појединци оптужују да је уништио српску демократију и да је у дослуху с криминалцима, често га, управо ти исти скептици, виде и као једину наду за стабилност на Балкану.
Америчке и европске дипломате, за које је он једина фигура која Србе може да увери у суживот с бившом покрајином Косовом, трпе његово вређање Запада, распиривање српског шовинизма и додворавање руском председнику Владимиру Путину.

Али многи се питају: да ли бисте овог човека купили мировни споразум за Балкан?

Вучић је увек одбијао да призна независност Косова и инсистирао на томе да покрајина остане срце Србије, а такође је и обећао да ће заштитити етничке Србе који живе на том подручју. Тензије су достигле врхунац ове године након опшинских избора на Косову, које су бојкотирали тамошњи Срби. Када је Косово за градоначелнике поставило етничке Албанце, избили су проблеми и распоређене су мировне снаге Уједињених нација.

Неповерење које влада између ова два суседа није само локална потешкоћа на Балкану. Србија се дуго ослања на свог савезника у Москви, а независност Косова заговарале су Сједињене Америчке Државе и ЕУ, чиме је та напетост постала још један израз посредног сукоба између Русије и Запада.

Председница спољнополитичког одбора доњег дома британског парламента Алиша Кернс своје сумње у вези с председником Вучићем изнела је у прошломесечном отвореном писму, које је подржало 56 парламентараца из Еуропе и САД-а. Ипак, он је и даље човек од којег Запад очекује да нормализује односе са Косовом, које се одвојило од Београда 1999. године након што су српски масакри подстакли НАТО бомбардовање.

„Стално чујете став како је Вучић једина опција“, каже Кернс.

„Кажемо: ‘Нека одради свој посао, нека искористи етничку напетост, потајно, он је с нама’, али он је иредентиста (тежи за повратком изгубљених територија)“, сматра она.

Наглашава даље да је Вучићево одбијање да у марту потпише споразум о Косову уз посредовање САД и ЕУ, кад се нашалио: „Имам велике болове у десној руци, очекује се да ће тај бол трајати наредне четири године…“.

Кеарнс је рекла да „нема жељу да казни Србију“, али да је имала проблем када су САД и ЕУ критиковали одлуке Косова да у априлу одржи изборе у подручјима са српском већином.

„Косово трпи велике нападе, али Србија је потписала безбедносни споразум с Москвом у септембру, у последњих шест месеци послала је два министра у Русију и није је санкционисала, као ни Иран нити талибане“, рекла је Кернс.

„Зашто не прозивамо Србију?“

У типичном заједљивом стилу, 53-годишњи Вучић, није остао нем на изјаве Кернс, одмах је узвратио.

„Водимо истрагу против тебе да видимо ко те финансира“, казао је он.

Кернс сматра да је „врло занимљиво то што он сматра да је прикладно да прети парламентарцима“, додајући да је морала да појача мере безбедности због пораста анонимних претњи које је добила након Вучићеве изјаве.

Вучићев испад није изненадио посланика Странке слободе и правде Борка Стефановића, чији је покушај да натера Србију да санкционише Русију спречила влада.

„Чланове опозиције редовно напада и вређа у парламенту и на телевизији с националном фреквенцијом их описује као непријатеље државе“, каже Стефановић, којег су нападачи који су повезани с Вучићевом странком, претукли металном шипком на протесту 2018. године.

„Поред телевизија које су наклоњене Вучићу, емитиују се и ријалити програми у којима примат имају дилери дроге и убице који су претворени у хероје, а прате их хорда гледалаца у земљи, која после Румуније, гледа телевизију више него било где другде у Европи“, каже Стефановић.

Нису сви Срби срећни, пролетос је хиљаде грађана изашло на улице, протестујући против два масовна убиства, које су повезивали с насиљем у јавном животу.

„Средња класа живела је у мехуру, тврдећи да је ‘политика не интересује’“. Тај мехур је пукао када се схватило да је управо то насиље подстакла и сама власта“, објаснио је Стефановић за The Times.

Протести су се показали као досад највећи изазов за Вучића, који је политиком почео да се бави ’90-их година као министар у време Слободана Милошевића, српског лидера којем се судило за ратне злочине након ратова у којима се распала Југославија. Милошевић је умро у затвору 2006. године, током суђења у Хагу.

Откако је преузео дужност 2014. године, скоро два метра висок проевропски конвертит Вучић вратио се уздизању српског национализма, прво као премијер, а онда и као председник.

Стефановић каже да се Вучићева Српска напредна странка (СНС) опстаје на власти, претећи запосленима у државним фирмама отказима уколико не гласају за њу и делећи радна места члановима странке.

„Људи се придружују странци надајући се послу, због чега СНС има 700.000 чланова“.

Вучић није одговорио на упит овог магазина за интервју.

Вучићева влада је такође оптужена за врбовање насилних хулигана који су премлаћивали противнике, мрачни свет, који је истраживао новинар Стеван Дојчиновић, међутим Вучић је ове тврдње увек одбацивао.

„Почело је тако што су хулигани почели да се користе као паравојне групе током рата на Балкану“, рекао је 38-годишњи Дојчиновић, који је помогао у оснивању Мреже за истраживање криминала и корупције (КРИК). „Од тада су им српске тајне службе нудиле заштиту када им треба готовина“, рекао је он.

У својој скученој канцеларији у Београду Дојчиновић извлачи дебелу фасциклу с примерцима таблоида који су наклоњени Вучићу и препуни скандалозних чланака о новинару, не би ли показао како влада користи пријатељске медије против својих непријатеља.

„Понекад сам пет пута месечно на насловним странама, оптужен да радим за ЦИА-у, мафију или француску обавештајну службу и да посећујем садо-мазо клубове“, рекао је Дојчиновић и додао да они „користе саопштења безбедносних служби, припадника старе школе који нису реформисани од комунизма“.

У недавном исказу нестрпљивости према Вучићу САД је санкционисао шефа Безбедносно-информативне агенције Александра Вулина, оптужујући га да има везе с организованим криминалом и трговином дрогом и оружјем.

Амерички Стејт Департмент такође је тврдио да Вулин помаже Русији како би повећао свој утицај на Балкану – што није изненађење за београдску заједницу руских емиграната који су против Путина чије је кретање ограничено јер их српска влада проглашава „безбедносним ризицима“.

Питање за западне дипломате јесте хоће ли Вучић да следи Путинову експанзионистичку игру и да настави да делује на Балкану или од њега може да се очекује да потпише споразум о Косову.

Кернс је оценила да Вучић није једина нада за Запад, указујући на недавне протесте који, како је рекла, „сугеришу да има много више људи који желе стабилност у Србији него што се мисли“.

С њом се није сложио Ајвор Робертс, који је био британски амбасадор у Југославији од 1994. до 1997. године.

„Њена интервенција није од помоћи – Срби не реагују на притисак, само се још више укопавају. Вучић је једина снага и само сањар може да мисли да неко други може да заузме његово место“, сматра он.

Оснивач Фонда за хуманитарно право у Београду Наташа Кандић, која је добила признање за истраживање српских ратних злочина, каже да Запад мора да остане уз Вучића.

„Сваког дана он понавља своју тврдњу да је Србија окружена непријатељима и да Европа, посебно Немачка и Велика Британија, подржавају Косово, али једноставно не видим ниједног другог српског политичара који има моћ да преговара о договору“, сматра она.

Foto:TANJUG/ JADRANAKA ILIĆ/GL Archive / Alamy / Alamy / Profimedia/Rights Managed / Mary Evans Picture Library / Profimedia

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар