Почетна » Бркић: Буџет АПВ скројен да се задовоље партијски интереси, а не грађани

Бркић: Буџет АПВ скројен да се задовоље партијски интереси, а не грађани

од Жиг Инфо
0 коментар

Покрајински посланик и потпредседник Србија центра др Михаило Бркић изјавио је да је буџет АПВ за 2023. годину био скројен тако да “свуда помало засоли да сви буду задовољни”, а да се занемари равномерни регионални развој покрајине.

“Тај концепт који имамо овде је дугорочно јако опасан. Свака привреда која нерационално троши средства било капиталистичка или социјалистичка, на крају заврши у проблему. Наш годишњи раст бруто домаћег производа последњих 10 година је око 2, 5 одсто. То је просечно добар раст имајући у виду кризе, корону… Међутим, наш раст задуживања је много већи од 2,5 одсто. Доћи ће те маказе у једном моменту и тај јаз неће имати ко да попуни. А ко се буде ослањао на буџет, на шта су се многи навикли, схватиће да у буџету новца неће бити”, рекао је Бркић у Скупштини АПВ где се расправљало о завршном рачуну буџета за 2023.

Према његовим речима наставља се политика стимулисања оних који већ имају попут Града Новог Сада, уместо да се помаже онима који немају попут гомиле локалних самоуправа у Војводини.

“Разумем да је изградња моста или неке приступне саобраћајнице у Новом Саду покрајински интерес или целе државе. Али партерно уређење дела града није покрајински интерес, нити то да се потроши 350 милиона динара на сређивање Алмашког краја. То поздрављамо, али то треба да ради Нови Сад а не покрајина”.

Он је додао и то да је погрешна политика субвенција ка приватном сектору, за разлику од политике улагања или политике јефтиног кредитирања.

“Политика субвенција доводи до тога да ћете ви неком правном субјекту дати рецимо износу од 60.000 евра. Тај привредни субјекат односно предузетник може наравно тај новац да потроши наменски за потребе куповине одређене опреме или машине, али му то ослобађа други простор за неку потрошњу коју обичан грађанин нема. Он може да купи на пример ауто за тих 60.000 евра, за разлуку од грађана”.

Он се осврнуо и на то да је буџетом додељено 20 милиона динара (12 + 8) приватном универзитету и фирми повезаној са тим универзитетом. Додао је и то да покрајински буџет приоритетно треба да финансира институције којих је оснивач као што је Универзитет у Новом Саду.

“Сигуран сам да Универзитет у Новом Саду може да заврши анализе које су биле предвиђене тим пројектом и програмом”, закључио је Бркић.

Можда ти се свиди

Оставите коментар