Почетна » БРКИЋ: НЕРЕАЛНА ОБЕЋАЊА ДОНОСЕ ШТЕТУ

БРКИЋ: НЕРЕАЛНА ОБЕЋАЊА ДОНОСЕ ШТЕТУ

од Други Пишу
0 коментар

После најаве председника Александра Вучића о повећању пензија, плата у просвети и здравству и једнократним помоћима за младе, од најављене антиинфлационе политике неће остати ништа, јер је државни буџет већ у дефициту.

Раст привреде у првој половини године је спорији од очекиваног, јер су предвидјања била заснована на процени пораста личне потрошње, што се није догодило. Догодило се управо супротно. Платежна моћ већине градјана се суновратила. Уместо да се узроци кризе отклањају на свом изворишту, а то је нерационална јавна потрошња, корупција и крајње неправедна прерасподела националног богатства, која се одиграла у врло кратком периоду од 10 година власти СНС и што би се морало санкционисати и исправити пореским инструментима усмереним ка нелегално стеченом личном богатству појединаца блиских власти, учињено је баш супротно.

Наставља се врзино коло корупције, волунтаризма и економског популизма. Инфлација ће расти, буџет ће бити у све већем дефициту, а настали јаз ће се попуњавати даљим задуживањем и продајом преосталих националних ресурса. Повучени предлог закона о претварању многих ЈП у АД и ДОО је очито био у тој функцији, али је због атмосфере у друштву он политички за власт био прескуп. Преостаје само додатно задуживање према иностранству а ради уравнотежавања буџета и борбе са инфлацијом. То, медјутим неће значајније подићи реалан раст БДП нити оживети привреду, јер је развојни модел наметнут од стране СНС власти од старта био потпуно погрешан.

Шта се дакле може учинити да би се избегао банкрот јавних финансија Републике. Па први услов је да ова власт оде и плати шта је дужна овом народу и држави Србији.

Др Михаило Бркић

Потпредседник Покрета СРЦЕ

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар