Почетна » Брнабић: Македонија остаје уздржана по питању уласка Косова у Унеско; Заев: Крај кризе

Брнабић: Македонија остаје уздржана по питању уласка Косова у Унеско; Заев: Крај кризе

од admin
0 коментар

„Македонија ће остати на истој линији, односно биће неутрална ако се буде гласало за улазак Косова у Унеско“, рекла је Брнабићева.

Брнабићева је, наиме, објаснила да јој је македонски колега потврдио оно што јој је обећао на самиту западнобалканске шесторке у Трсту, у јулу.

У разговору је, каже, констатовано да је Македонији веома важно пријатељство са Србијом и да ће то бити „јасан сигнал јачег пријатељства и јачих веза са Србијом, тако да очекујем да се то питање не отвара“.

Брнабићева је нагласила да Србија има разумевање Македоније да евентуално гласање за чланство Косова у Унеску, кад год оно било, није у интересу Србије и добросуседских односа.

Коментаришући данашње разговоре на ту тему са Заевом, Брнабићева је рекла да „ту имамо, за сада, потпуну сагласност да је евентуално гласање, у било ком тренутку, Македоније за чланство Косова у Унеску против интереса Србије и да не би ишло у правцу, односно не би дало сигнал за добру сарадњу између Србије и Македоније“.

Додала је да мисли да je то речено јасно и гласно и да је председник Владе Македоније ту поруку потпуно разумео.

„Такође, било је разговора да ли ће Косово уопште бити на агенди ове године за чланство у Унеску“, рекла је Брнабићева додајући „да не би улазила у спекулације“.

Премијерка је рекла да ће Зоран Заев посетити Србију у новембру.

„Данас сам разговрала са Заевом о догађајима протеклих дана. Имамо доста добро разумевање око даљих корака наше сарадње, ја сам га позвала и договорили смо се да посети Србију у новембру“, рекла је Брнабићева.

Тада ће се, рекла је премијерка, договорити и о одржавању заједничке седнице влада Србије и Македоније.

Заев: Крај кризе између Македоније и Србије

У међувремену македонски премијер Зоран Заев рекао је да је на недавну политичко-дипломатску кризу између Србије и Македоније стављена тачка.

„Свакако да јесте. Истина разговор са председиком Александром Вучићем је био дуг, али је дебата о овом питању завршена у неколико реченица“, рекао је Заев новинарима, након прве сесије неформалног премијерског скупа западнобалканске шесторке.

Заев је истакао да је перспектива Србије и Македоније у напретку и сарадњи у свим областима.

„Наши народи су веома блиски. Они могу да сарађују и без нас политичара. Ми треба да будемо ту само да им помогнемо, ако им помоћ затреба“, закључио је Заев.

На питање новинара каква је позиција Македоније по питању пријема Косова у Унеско, Заев је рекао да то питање неће бити отворено ове године.

„Ове године нема апликације и о том питању се неће дискутовати. Можда је то и добро, пошто се надам, да ћемо имати боље услове и околности када се о томе буде дискутовало”, рекао је Заев.

Не зна, каже, да ли ће то питање бити отворено и наредне године.

Поручио је да је за регион најважније да иде само напред и да ниједна земља не даје поводе за нарушавање међусуседских односа.

Македонија са Србијом, уверава, има пуно заједничких интереса – европску перспективу, као и унапређење привреде, што би омогучило бољи живот свим грађанима.

Заев је истакао да је са српском премијерком имао врло пријатан сусрет и да су се договорили да посети Београд највероватније у новембру. Он је потврдио да се са њом договорио о одржавању седнице влада двеју држава, што би требало да се догоди до краја године.

У албанском летовалишту Драч одржан је неформални скуп западнобалканске шесторке, на којем је учествовала премијерка Србије Ана Брнабић.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар