Почетна » Brnabić: Makedonija ostaje uzdržana po pitanju ulaska Kosova u Unesko; Zaev: Kraj krize

Brnabić: Makedonija ostaje uzdržana po pitanju ulaska Kosova u Unesko; Zaev: Kraj krize

од admin
0 коментар

„Makedonija će ostati na istoj liniji, odnosno biće neutralna ako se bude glasalo za ulazak Kosova u Unesko“, rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je, naime, objasnila da joj je makedonski kolega potvrdio ono što joj je obećao na samitu zapadnobalkanske šestorke u Trstu, u julu.

U razgovoru je, kaže, konstatovano da je Makedoniji veoma važno prijateljstvo sa Srbijom i da će to biti „jasan signal jačeg prijateljstva i jačih veza sa Srbijom, tako da očekujem da se to pitanje ne otvara“.

Brnabićeva je naglasila da Srbija ima razumevanje Makedonije da eventualno glasanje za članstvo Kosova u Unesku, kad god ono bilo, nije u interesu Srbije i dobrosusedskih odnosa.

Komentarišući današnje razgovore na tu temu sa Zaevom, Brnabićeva je rekla da „tu imamo, za sada, potpunu saglasnost da je eventualno glasanje, u bilo kom trenutku, Makedonije za članstvo Kosova u Unesku protiv interesa Srbije i da ne bi išlo u pravcu, odnosno ne bi dalo signal za dobru saradnju između Srbije i Makedonije“.

Dodala je da misli da je to rečeno jasno i glasno i da je predsednik Vlade Makedonije tu poruku potpuno razumeo.

„Takođe, bilo je razgovora da li će Kosovo uopšte biti na agendi ove godine za članstvo u Unesku“, rekla je Brnabićeva dodajući „da ne bi ulazila u spekulacije“.

Premijerka je rekla da će Zoran Zaev posetiti Srbiju u novembru.

„Danas sam razgovrala sa Zaevom o događajima proteklih dana. Imamo dosta dobro razumevanje oko daljih koraka naše saradnje, ja sam ga pozvala i dogovorili smo se da poseti Srbiju u novembru“, rekla je Brnabićeva.

Tada će se, rekla je premijerka, dogovoriti i o održavanju zajedničke sednice vlada Srbije i Makedonije.

Zaev: Kraj krize između Makedonije i Srbije

U međuvremenu makedonski premijer Zoran Zaev rekao je da je na nedavnu političko-diplomatsku krizu između Srbije i Makedonije stavljena tačka.

„Svakako da jeste. Istina razgovor sa predsedikom Aleksandrom Vučićem je bio dug, ali je debata o ovom pitanju završena u nekoliko rečenica“, rekao je Zaev novinarima, nakon prve sesije neformalnog premijerskog skupa zapadnobalkanske šestorke.

Zaev je istakao da je perspektiva Srbije i Makedonije u napretku i saradnji u svim oblastima.

„Naši narodi su veoma bliski. Oni mogu da sarađuju i bez nas političara. Mi treba da budemo tu samo da im pomognemo, ako im pomoć zatreba“, zaključio je Zaev.

Na pitanje novinara kakva je pozicija Makedonije po pitanju prijema Kosova u Unesko, Zaev je rekao da to pitanje neće biti otvoreno ove godine.

„Ove godine nema aplikacije i o tom pitanju se neće diskutovati. Možda je to i dobro, pošto se nadam, da ćemo imati bolje uslove i okolnosti kada se o tome bude diskutovalo”, rekao je Zaev.

Ne zna, kaže, da li će to pitanje biti otvoreno i naredne godine.

Poručio je da je za region najvažnije da ide samo napred i da nijedna zemlja ne daje povode za narušavanje međususedskih odnosa.

Makedonija sa Srbijom, uverava, ima puno zajedničkih interesa – evropsku perspektivu, kao i unapređenje privrede, što bi omogučilo bolji život svim građanima.

Zaev je istakao da je sa srpskom premijerkom imao vrlo prijatan susret i da su se dogovorili da poseti Beograd najverovatnije u novembru. On je potvrdio da se sa njom dogovorio o održavanju sednice vlada dveju država, što bi trebalo da se dogodi do kraja godine.

U albanskom letovalištu Drač održan je neformalni skup zapadnobalkanske šestorke, na kojem je učestvovala premijerka Srbije Ana Brnabić.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар