Почетна » Брнабић: Није природно да сви наставници имају исту плату

Брнабић: Није природно да сви наставници имају исту плату

од admin
0 коментар

Брнабићева је истакла да је потребно да се направи систем у оквиру кога препознајемо и награђујемо најбоље и то не само новчано, већ и каријерно. „Платни разреди су само систем у коме ће се квалитет награђивати напредовањем,“ додала је премијерка.

„Оно што је невероватно је што ми у Србији још увек немамо такав систем истакла је премијера. Ми немамо систем који препознаје и награђује учитеље и професоре који подстичу таленте код дака, како би они остварили свој пуни потенцијал“, навела је Брнабићева.

„Наш систем не вреднује професора који са ђаком разговара мимо наставе у жељи да га мотивише да уради више, ми не награђујемо учитеље који негују љубав према знању и учењу. Наш систем саботира свако искакање из просека, чак и када то искакање значи мењање навика које нас вуку надоле“, нагласила је премијерка.

Брнабићева каже да је верује да је њена улога да подиже стандарде чак и кад је одређена јавност „дочека на нож“ због тога.

„Мој посао је да покушавам и не одустајем од онога у шта верујем и шта сам обећала грађанима Србије, уз сва оспоравања која иду са тим, “ навела је Брнабићева у отвореном писму поводом текста „Премијерка опет увредила просветаре,“ објављеном у листу Данас.

Брнабићева објашњава да када говори о увођењу платних разреда миисли о фантастичним професорима који воле свој посао, који поштују младе генерације којима посвећују и део свог слободног времена учећи их стварима које се не налазе у програму, а које су потребне за живот у 21. веку, као што је слобода у изражавању ставова, неговање дијалога, читање или љубав према култури.

Брнабићева истиче да је постојећи систем плата одржив и да у буџету, посебно ове године када тешке мере финансијске консолидације дају резултате, има средстава да се плате повећају, као што ће бити повећане, и да се повећавају у годинама пред нама, као што ће се повећавати.

„Али овакав систем није фер. Није фер према већини наставника и професора који су понос професије. Није фер, јер њихов труд и успех нису ни каријерно признати у смислу преласка у следећи платни разред. Овакав систем такође не даје никакву мотивацију новим генерацијама наставника и професора који тек почињу да раде овај посао,“ закључила је премијерка.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар