Почетна Политика Брнабић: Словенија – искрен пријатељ Србије

Брнабић: Словенија – искрен пријатељ Србије

од admin
0 коментар

Ана Брнабић се, уочи Бледског стратешког форума, састала са потпредседником Владе Словеније и министром за јавну управу Борисом Копривникаром, са којим је разговарала о низу питања поспешивања сарадње две земље, а посебно о томе како да локална управа постане модернија, напреднија и више на услузи грађанима.

„Разговарали смо како Србија може да иде брже, пре свега у корист својих грађана, како би добили ефикасније услуге и привреду“, рекла је Брнабићeва подсетивши да је, на месту министра управе и локалне самоуправе почетком ове године у Љубљани потписала споразум о сарадњи у области дигитализације јавне управе.

Подсетила је да је по угледу баш на Словенију Србија организовала Канцеларију за јавну управу и дигитализацију.

Указала је да са Словенијом Србија има јако добре и присне политичке и економске односе.

„Словенија је један од наших најважнијих трговинских партнера и инвеститора са више од милијарду евра инвестиција, и преко 600 компанија које у Србији запошљавају 35.000 људи. Част ми је да имам прилику да разговарам са представницима словеначке владе о наставку проширења наше сарадње која је у трговинском смислу од 2015. до 2016. скочила за пет одсто и очекујем да ће се тај тренд наставити“, рекла је Брнабићева.

Истакла је да је веома важно поменути да је Словенија искрени заговорник проширења ЕУ и европских интеграција Србије и да нашој земљи пружа велику подршку на том путу.

Такође је подсетила да је Србија са Словенијом део Берлинског процеса, и да имају у томе два заједничка приоритета – дигитализацију и сарадњу младих.

„У многоме се наши фокуси поклапају“, констатовала је Брнабићева.

Дигитализација као развојни приоритет Србије

Премијерка Србије је истакла да је дигитализација један од основних приоритета Владе и да у њој види шансу за бржи економски раст Србије и развој целог друштва, који ће грађанима омогућити бољи квалитет живота.

Подсетила је и да је Влада основала Канцеларију за ИТ и еУправу, која се налази при кабинету председника Владе како би се увођење електронске управе у Србији у пуном капацитету убрзало и грађани брзо осетили све предности корићења електронских услуга.

„Само од почетка године, више од седам милиона докумената пренето је у електронски облик, што је огроман помак у односу на раније, када електронска управа није била приоритет и све је ишло знатно спорије“, изјавила је председница Владе.

Брнабићева је нагласила да дигитализацију види као шансу да Србија унапреди своју конкурентну позицију и ухвати прикључак са развијеним земљама.

Влада интензивно ради на реформи образовног система, јер су „дигитализација и образовање пут да Србија васпита младе генерације које су спремне за изазове 21. века. Од ове школске године, Информатика је постала обавезан предмет у петом разреду основне школе, а на техничким факултетама повећане су квоте за упис студената, што представља почетак реформе образовања која има за циљ формирање младих људи који критички размишљају и у изазовима виде шансе, уместо да одустају на првој препреци“, указала је она.

Као пример како се дигитализација и образовање повезују, она је навела и увођење електронских сервиса у основне школе „еПросвета“ и „есДневник“, који ће омогућити бољи увид у информације у систему образовања потребних за правовремено доношење одлука, боље повезивање ученика, професора и родитеља, што ће омогућити правовремено усмеравање ђака током школовања, саопштила је канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије.

Потпредседник Владе Словеније рекао је да се радује наставку сарадње са премијерком Брнабић, коју је започео још док је била министарка, на већ започетим пројектима.

„Ти пројекти су намењени бољем деловању целокупне владе и јавног сектора“, објаснио је Копривникар.

Копривникар је казао да две земље имају пријатељске односе и да Словенија подржава Србију у њеним напорима да учини државну администрацију модернијом, ефикаснијом, у складу са светским трендовима.

Истакао је да се свет стално мења и да владе морају хитро и одлучно реагују у корист својих грађана.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар