Почетна » Брнабић: Србија неће признати Косово

Брнабић: Србија неће признати Косово

од admin
0 коментар

Брнабићева је рекла да треба радити на нормализацији односа Београда и Приштине и да треба наставити са спровођењем договореног Бриселским споразумом.

„Србија је урадила много на испуњавању обавеза преузетих тим споразумом и очекујемо да то исто уради и Приштина посебно када је реч о делу споразума који се односи на живот српске заједнице“, рекла је Брнабићева за албанску телевизију и додала да се нада да ће дијалог убрзо бити настављен.

Премијерка Брнабић сматра да су односи између Србије и Албаније бољи него икада пре, што је врло позитиван знак, а заслуга је Александра Вучића и Едија Раме.

За такве односе је заслужно и „лично пријатељство“ председника Србије и премијера Албаније, изјавила је Брнабићева за лист Албанијан дејли њуз, на маргинама неформалног састанка шефова влада земаља Западног Балкана који је одржан у суботу у Драчу.

„Они су изградили неку врсту личног пријатељства и то показује колико је важно да се састајемо, јер је такво пријатељство преточено у економску и друштвену агенду обе земље. Посета албанског премијера Едија Раме Србији и одржани економски пословни форуми су у великој мери допринели билатералној сарадњи“, рекла је Брнабићева.

Председница Владе Србије је, такође, подсетила да је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж више пута боравио у Албанији ради развијања билатералне економске и трговинске сарадње.

Брнабићева је истакла да, као нови премијер Србије, намерава да настави билатералну сарадњу две земље и да „надограђује оно што је председник Вучић започео са премијером Рамом“.

Говорећи о односу Београда и Приштине, премијерка је рекла да је „дијалог увек добра ствар“ и да је неопходно да се настави.

Србија посвећена регионалној стабилности

„Србија је дубоко посвећена регионалној стабилности и отворена је за дијалог са Приштином. Мислим и да је председник, када је то у питању, био веома јасан и ја сам као премијерка сагласна. Влада је посвећена том циљу. Не видим други начин да овај регион буде стабилан, а без стабилности, нема бољитка за све грађане“, истакла је Брнабићева.

Премијерка је изразила очекивање да ће и Приштина бити отворена и посвећена дијалогу.

„Много је урађено ради личног поверења и бољих односа, а чињеница да се често састајемо и редовно разговарамо показује да улажемо напоре како бисмо савладали препреке. Наша сарадња је вероватно кључни корак у исправном смеру“, рекла је премијерка.

У региону је, како додаје, остало, међутим, још много посла, а постоје отворена питања између Хрватске и Словеније, Србије и Хрватске, па Београда и Приштине.

„Све иде у добром смеру, али пред нама је још дуг пут. Али, ипак, везе се јачају и оптимистична сам када је у питању будућност региона, за који верујем да има много потенцијала. Сарадња, јачање добросуседских односа и наставак политике помирења су важни за даљи европски пут читавог региона. Било би штета за све наше грађане када не бисмо то искористили“, рекла је Брнабићева.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар