Почетна » Брнабић: Тежити стварању инклузивне Европе

Брнабић: Тежити стварању инклузивне Европе

од admin
0 коментар

Ана Брнабић је истакла да Европа треба да се „припреми за глобално лидерство“ и да пронађе начин да искористи миграције за економски раст и развој.

Премијерка је учествовала на састанку „Нови лидери за Европу“, који је одржан у оквиру Светског економског форума у Милану.

Заједницу „Нови лидери за Европу“, чији је Брнабићева члан од формирања новембра 2016. године, чине млади политичари и доносиоци одлука из више европских земаља.

Учесници састанка разговарали су о актуелним изазовима са којима се Европа суочава у пет кључних области: демократија и управљање, енергетска одрживост, миграције и границе, безбедност и одбрана и економија фокусирана на људе.

Брнабићева, која ће у оквиру састанка Светског економског форума председавати радној групи за политике миграција и граница, представила је платформу ове групе.

„Актуелна мигрантска криза са којом су се Европа и свет суочили, показала је неопходност сарадње и заједничог деловања свих актера на међународној сцени, а пре свега у Европи“, рекла је Брнабићева додајући да „Европа треба да се припреми за глобално лидерство“ и да пронађе начин да искористи миграције за економски раст и развој.

Председавање овом радном групом представља признање Републици Србији због односа који има према мигрантима и свим грађанима Србије који су према мигрантима показали велико гостопримство, пружајући помоћ особама које су се нашле у невољи.

„Кроз нашу земљу прошло је више од милион људи из угрожених земаља и ми ни у једном тренутку нисмо затварали наше границе. Додатно, у овој школској години 645 ђака миграната погађа школе у Србији. То је препознато у Европи и председавање овом радном групом је признање Србији за учињене напоре у мигрантској кризи“, нагласила је Брнабићева.

Говорећи о циљевима радне групе „Миграције и границе“, председница Владе рекла је да ће се ослонити на четири стуба које је Светски економски форум дефинисао.

То су управљање токовима људи и контрола граница европских земаља, као и питање интеграције миграната у Европи, као изузетно важна питања.

Група ће разматрати и које су све могућности за унапређење положаја миграната у земљама порекла.

„Оно што сматрам посебно важним, јесте промена и побољшање јавне слике о мигрантима у европском јавном мњењу“, истакла је Брнабићева.

Указала је да „морамо тежити стварању инклузивне Европе, која ће искористити предности миграција и која ће неговати вредности отворености и инклузије“, саопштила је Владина канцеларија за сарадњу с медијима.

Брнабићева je први представник Србије који председава радној групи у оквиру Светског економског форума, која анализира политике у вези са најактуелнијим политичким, економским, друштвеним и безбедносним питањима.

Предлози, препоруке и закључци које ће радне групе усвојити, следеће године ће бити презентовани на редовном годишњем састанку Светског економског форума у Давосу.

Заједница „Нови лидери за Европу“ део је иницијативе Светског економског форума „Нови концепт за Европу“, формиране са циљем развоја концепта Европе која је окренута будућности.

Више од 160 учесника Светског економског форума на састанку у Милану разговараће сутра о најважнијим изазовима са којима се Европа и свет данас суочавају.

RTS.RS! Izvor vesti

Можда ти се свиди

Оставите коментар