Почетна » Бура у нишком СНС-у: Бивши сарадник оптужио Драгану Сотировски за испумпавање новца из буџета

Бура у нишком СНС-у: Бивши сарадник оптужио Драгану Сотировски за испумпавање новца из буџета

од Други Пишу
0 коментар

Бивши сарадник терети одлазећу градоначелницу Ниша Драгану Сотировски за испумпавање новца из градског буџета преко вишеструко увећаних јавних набавки и намештање тендера, док једног градског већника блиског њој доводи у везу са рекетирањем приватних фирми, пишу Јужне вести.

У завршници кампање за локалне изборе у Нишу, а након што је име Драгане Сотировски изостављено на листи Српске напредне странке, појавио се узбуњивач, преноси Нова.рс.

У Посебно одељење за борбу против корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу стигла је кривична пријава против градоначелнице. Поднела ју је особа из врха Градске управе, која је како каже за Јужне вести била упућена у многе послове. Он је испричао да су постојале четири корупционашке шеме.

Намештање за адвокатске и консултантске услуге
У оквиру овог дела опртужби, узбуњивач је испричао да је Ниш, између осталог, добио фирму која ће радити запрашивање. То не би било ништа необично, да цена није вишеструко већа него ранијих година, тачније 900 милиона за 15 година, 60 по години.

У периоду од 2020. до 2023. године, ова услуга је коштала вишеструко мање. Најпре пет милиона, па 10, да би 2023, када је уведено и запрашивање из авиона, коштала 20 милиона.

Узбуњивач је рекао и да му је градоначелница рекла да је неопходно да се вредност увећа и да мора да буде 60 милиона.

Рекетирање приватних фирми
Узбуњивач наводи да је у току 2023. добио писани налог од градоначелнице да направи списак свих нелегално саграђених хала на територији Града Ниша, уз помоћ свих запослених у Градској управи. Каже да је уз помоћ грађевинске инспекторке сачинио списак од око 100 бесправно саграђених хала које је доставио градоначелници лично.

По сазнањима узбуњивача, како наводи у пријави, списак је градоначелница доставила једном градском већнику који је предао списак даље лицима из “криминогене средине”, а онда су они одлазили на адресе свих власника хала и од њих захтевали да предају новчане износе од 15.000 евра.

Пешачке ограде дуж булевара и широких улица у Нишу
Јужне вести су писале о фирми Фемил из Обрежа која је добила тај посао и скоро 100 милиона динара, као и о томе да су конкурентске фирме буниле да су услови штеловани.

Управо о томе сведочио је и узбуњивач који у пријави наводи да је све намештено по налогу градоначелнице и Агенције за безбедност саобраћаја. Објашњава сведочењем и документацијом да је постављено 1.813 метара ограде и указује да је реч о нереалној и увећаној цени.

Пословање нишког Паркинг сервиса
Тачније, на потенцијалне злоупотребе службеног положаја градоначелнице у односу на рад Градске управе.

“У децембру 2023. примио сам План и програм пословања за 2024. у коме је било одређено на који начин ће се новчана средства од прихода Паркинг сервиса распоредити. Провером стручне службе утврђено је да новчана средства нису на правилан начин распоређена, да су трошкови знатно увећани, како би се што мањи износ вратио у буџет града”, сведочи узбуњивач у пријави.

Пошто се није, како каже, сагласио са њеним налозима, наложио је грађевинској инспекцији да поступа у складу са законом и да изађе на лице места и предузме мере из своје надлежности у погледу објекта који је саграђен у Сарајевској улици. Смењен је тада са своје позиције.

Нова.рс подсећа и на раније афере градоначелнице Ниша. Њен зет се, примера ради, налазио на коначној листи за куповину социјалних станова у Улици Мајаковског, а Агенција за спречавање корупције је против ње покренула поступак јер је касно пријавила потенцијални сукоб интереса.

Након физичког сукоба између бившег заменика градоначелника Милоша Банђура и омладинца СНС Марка Симова, одборник Банђур окривио је Сотировски да она стоји иза напада на њега, док је директор Универзитетског клиничког центра оптужио за криминал.

Foto N1

Јужне вести, нова.рс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар