Почетна » Чиме се све бави Александар Вучић, а која овлашћења има по Уставу?

Чиме се све бави Александар Вучић, а која овлашћења има по Уставу?

од Други Пишу
0 коментар

Председник Србије Александар Вучић у својим јавним обраћањима понајмање говори о темама које се тичу његових уставних овлашћења, а оно што од шефа државе најчешће можемо чути углавном спада у надлежности других државних органа.

Тако се „председник свих грађана“ између осталог бави минималном ценом рада, о чијој висини одлучују Социјално-економски савет и Влада Србије. Најављујући да ће бити „настављено тражење решења за спуштање цена и инфлације“ председник државе је преузео и овлашћења Народне банке Србије.

„Надамо се да ћемо у децембру спустити инфлацију, без обзира на потешкоће са ценом нафте, а вероватно ће и гас да поскупи на светском нивоу и то се увек одрази на произвођачке цене и прави проблем“, објаснио је стручно.

Председник је говорио и о изградњи новог Савског моста, промени намене београдског Сајма и његовом припајању фирми “Београд на води”, увођењу речног таксија, новој згради Природњачкој музеја, па чак и о новим правилима за одлазак на боловање.

Кад председник државе најави појефтињење хлеба…

Један од јавних наступа искористио је и да подсети грађане да се ради Фрушкогорски коридор, као и да се ускоро отвара ауто-пут Рума – Шабац. Рекао нам је и да ће хлеб „Сава“ појефтинити за три динара. Редовно нас је информисао и о томе колико су нелегалног оружја и муниције грађани предали Министарству унутрашњих послова.

Бави се и (не)увођењем санкција Руској Федерацији, иако је утврђивање и вођење политике Републике Србије, како у домаћим тако и у међународним оквирима, у надлежности Владе.

Приписује себи заслуге и за повећање пензија, али и плата медицинским сестрама, просветним радницима, неговатељицама… подучавајући нас о кумулативном повећању. Ту је председник и када треба да се најави новчана помоћ за поједине категорије становништва, попут деце до 16 година старости којима је намењено по 10.000 динара.

„То дајемо мајкама, мајке примају новац на рачун, пријављивање од 20. августа, ако има троје деце добиће 30.000 динара. Уколико се самохрани отац стара, он ће добити новац, уколико старатељи, они ће добити новац“, појаснио је Вучић.

Ванредно је обрадовао и пензионере најавом да ће им између 25. новембра и 5. децембра бити исплаћено по 20.000 динара. Опет мимо својих уставних надлежности.

„Дели“ ваучере за одмор и новчане награде за спортисте

Има Србија и Министарство туризма, али кад је у питању подела ваучера за одмор – ту је, ипак, председник.

„Када је реч о ваучерима, идемо сутра са још 100.000, јер су ови претходни били разграбљени, са по 5.000 динара и бићемо спремни на још 100.000 јер желимо да замолимо људе да лето и зиму проведу у Србији“, најавио је славодобитно.

Обећао је и да ће појединачна награда за златну медаљу на Олимпјским играма у Паризу 2024. године бити „највероватније по 200.000 евра“.

Од председника лично чули смо и да ћемо у свим трговинским ланцима у Србији моћи да пронађемо двадесет врста производа са сниженим ценама, што је претходно, барем тако гласи званична верзија, договорено на састанку министра трговине са представницима трговинских ланаца.

Одлучује и о томе да ли ће и када бити ванредног изласка на биралишта, иако се његова овлашћења ту своде само на потписивање указа о распуштању парламента и то на „образложени предлог Владе“. Избори за одборнике Скупштине града Београда, као уосталом и других јединица локалне самоуправе, немају апсолутно никакве везе са шефом државе јер их расписује председник Народне скупштине.

А уз бројне „позајмљене“ надлежности председник повремено стиже и да се бави својим послом, па је тако поводом Дана државности Србије 15. фебруара доделио чак 169 одликовања, док је прошле суботе својим присуством и обраћањем „из срца, а не из главе“ увеличао промоцију официра Војске Србије испред Дома Народне скупштине.

Foto Shutterstock/ToskanaINC

Никола Којић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар