Почетна » ЦИНС: Од 2016. у 11 судских поступака против СНС ниједна правоснажна пресуда

ЦИНС: Од 2016. у 11 судских поступака против СНС ниједна правоснажна пресуда

од Други Пишу
0 коментар

У 11 поступака који су против Српске напредне странке покренути пред Прекршајним судом у Београду у периоду од 2016. до 2022. године, до сада није донета ниједна правноснажна пресуда, објавио је Центар за истраживачко новинарство Србије.

Пре пет година, СНС је добила на поклон просторије на Новом Београду вредне око 1,3 милиона евра, а иако та донација у многоме превазилази лимит дозвољен Законом о финансирању политичких активности, до данас нико није одговарао, пише ЦИНС.

Агенција за спречавање корупције већ годинама не подноси прекршајну пријаву, а последњи пут у јуну прошле године су за ЦИНС одговорили да су провере и даље у току.

Да случај не би застарео, Агенција је морала да захтев за покретање прекршајног поступка поднесе у року од пет година од прекршаја, што је истекло у децембру прошле године.

Иако из Агенције нису одговорили да ли су испоштовали рок, из Прекршајног суда су саопштили да им тај захтев до данас није стигао.

Као један од разлога за то што није донета ниједна пресуда, ЦИНС наводи чињеницу да се адвокат СНС Драган Ивановић и Душица Николић која је задужена за финансије у странци, ретко појављују на рочиштима.

Ивановић је своје недоласке на суд правдао тиме да има пословне или породичне обавезе у Црној Гори, да слави славу, да је на Копаоничкој школи природног права или да истог дана има заказано рочиште у другом суду, док се, са друге стране, Николић често правдала здравственим проблемима, а у неким случајевима када је суд захтевао од полиције да је доведе, они је на адреси нису налазили.

Када се против СНС водио поступак због сумње да нису пријавили сав новац којим је плаћена организација посете Рудолфа Ђулијанија, суд више од пет година није успевао да саслуша окривљене, адвокат се такође није појављивао под различитим изговорима и на крају је случај застарео.

Ивановић је за ЦИНС рекао да није имао никаквих злих намера.

„То је ствар избора, мог посла, другог ангажмана, и тако даље. Имао сам и здравствених проблема, то је последица тога“, објаснио је он.

У једном од два случаја у коме је суд донео првостепну пресуду, Прекршајни апелациони суд у Београду је пресуду поништио јер није испитан окривљени.

Тако је било у случају који се против СНС водио због недозвољеног донирања рачунарске опреме Школској управи Нишавског округа, а Николић у твом поступку није могла да буде саслушана, јер се пет година није одазивала на позиве суда.

ФоНет/Цинс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар