Почетна » Цинс: Возила јавних институција на СНС митингу: МУП не доставља информације тужилаштву

Цинс: Возила јавних институција на СНС митингу: МУП не доставља информације тужилаштву

од Други Пишу
0 коментар

Након ЦИНС-овог текста о томе како су се користила возила државних институција за превоз присталица СНС-а на митинг Србија наде, поднета је и једна кривична пријава која још увек чека на решавање. Разлог – полиција већ девет месеци не одговара на захтев тужилаштва.

Више јавно тужилаштво у Нишу (ВЈТ) води предистражни поступак на основу кривичне пријаве поднете против градоначелника града Бора Александра Миликића и Туристичке организације Бор због могуће злоупотребе јавних ресурса.

Пријаву је поднела Ирена Живковић, одборница Скупштине овог града, након ЦИНС-овог текста о возилима државних институција, између осталог и оном из Бора, која су коришћена за превоз напредњака на митинг. Она је пријаву поднела Основном јавном тужилаштву у Бору, али је у међувремену предмет преузело Посебно одељење за сузбијање корупције ВЈТ у Нишу.

Међутим, од јуна прошле године поступак стоји у месту. Како су нам у одговору из Тужилаштва рекли, оно је тада тражило од Управе криминалистичке полиције да прикупи додатне информације, али одговор на тај захтев већ девет месеци нису добили.

Подсетимо, присталице СНС-а су 26. маја на митинг Србија наде долазиле и возилима државних институција – општина, градова, вртића, јавних предузећа.

Међу њима је био и минибус из Бора, којим је према речима градоначелника Александра Миликића располагала Туристичка организација тог града. Он је раније за ЦИНС објаснио да је то возило коришћено за превоз породице и пријатеља њихове суграђанке која се тог дана такмичила на музичком фестивалу у Београду.

Она је за ЦИНС демантовала да је превоз коришћен за превоз њој блиских људи.

Након поднете кривичне пријаве градоначелник Миликић је на својој званичној фејсбук страници објавио да ће након окончања поступка објавити „доказе који јасно показују како појединци тенденциозно праве политички циркус“.

Ово је само једно од осам возила које су новинарке ЦИНС-а уочиле у Немањиној улици и на Булевару краља Александра у Београду где су се иначе паркирали учесници скупа.

Агенција за спречавање корупције је прво одговорила ЦИНС-у да је случај испитала и да нема кршења закона. О томе како су се институције правдале и шта ту не штима смо већ писали.

Такође, Агенција није проверавала све случајеве могућих злоупотреба, већ само фотографије „за које се могло претпоставити да су настале у Београду, а на којима су биле јасно видљиве ознаке општина и јавних институција“.

Међу онима које нису испитивали је био и минибус из Бора. Поред овог, Агенција није испитивала ни случај минибуса вртића Лептирићи из Ражња, чија је директорка за ЦИНС рекла да су она и остали из вртића тим возилом дошли на страначки скуп. На крају, нису испитали ни случај минибуса из Крушевца чије су ознаке биле прелепљене белом траком, а који се на Порталу јавних набавки, на документу из септембра 2022, наводи као власништво Града.

Тек након нашег додатног питања, из Агенције су рекли да ће случај из Ражња проверити накнадно.

Foto PrintskrinCins

Цинс

 

Ивана Милосављевић

Можда ти се свиди

Оставите коментар