Почетна » Чланови ГИК из редова „Србије против насиља“: Фалсификовани потписи Јелене Зорић, Бојане Маљевић и других

Чланови ГИК из редова „Србије против насиља“: Фалсификовани потписи Јелене Зорић, Бојане Маљевић и других

од Други Пишу
0 коментар

На најмање четири листе за градске изборе у Београду откривени су фалсификовани потписи подршке, укључујући јавне личности попут глумице Бојане Маљевић и новинарке Јелене Зорић, изјавио је члан Градске изборне комисије из редова коалиције „Србија против насиља“ Владица Илић. Чланови ГИК-а рекли су и да су међу потписима подршке за листу „Ћале ово је за тебе“ пронашли – функционере СНС-а.

Илић је рекао да су на листи Радуловић-Тадић пронађена два таква случаја – један је познат јавности, а други је случај глумице чије име није поменуо јер она није дала сагласност, али ће користити правна средства.

На листи Мише Вацића „Да се војска на Косово врати“ пронађена је једна грађанку која је „Србији против насиља“ потврдила да није потписала, додао је.

Илић каже и да је на листи Усамеа Зукорлића откривено неколико таквих случајева, укључујући – глумицу Бојану Маљевић.

На листи „Србија на Западу“ откривена су најмање три могућа фалсификата, односно три случаја где су грађани усмено потврдили да нису потписали те изјаве, а ради се о новинарки Јелени Зорић, једном универзитетском професору и Софији Тодоровић из Иницијативе младих за људска права, казао је Владица Илић.

На листи „Ћале ово је за тебе“ такође је пронађена изјава Јелене Зорић, и она нам је потврдила да је и то фалсификат, рекао је Илић.

„Оно што ми данас и претходних дана радимо би у нормалним околностима радило тужилаштво и полиција, који до сада нису ништа овим поводом предузели, иако смо и претходнох дана о овоме говорили и поднели кривичну пријаву“, казао је он.

Истакао је да су за ове случајеве сазнали зато што се ради о јавним личностима или људима које лично познају, а да сумњају да су праве размере ове појаве „доста велике“.

Илић додаје и да слуте да има више начина на који се подаци грађана незаконито прикупљају, да се можда дају из државних органа или јавних установа, али то је нешто што би требало да буде предмет рада тужилаштва.

Навео је и пример листе која је приложила скоро 3.000 потписа наводно оверених у Градској управи Врање, из које су после за РИК демантовали да је и један потпис оверен код њих.

„Ја бих напоменуо да ово што ми радимо није наша борба против било које изборне листе или странке, ово је наша борба против ове појаве“, казао је.

Софија Тодоровић из Иницијативе младих за људска права, чији је потпис пронађен на листи „Србија на Западу“, каже да је веома љута јер није никада потписала подршку тој листи.

„Једно овакво поодривање интегритета изборног процеса не би требало да буде алат политичке борбе“, рекла је она.

Додала је да не би волела да ова појава демотивише људе, него да треба да се „наљуте и да бране сваки аспект свог права“.

Рекла је да ће предузети све правне мере.

У тернутку кад је требало да почне њено обраћање конференцију је накратко прекинуо Владимир Ковачевић из „Нова – Да се струка пита“, који је део листе „Србија на Западу“, и тражио да говори, али му је речено да ово није трибина него конференција за медије. Након тога је сео у публику.

Зоран Алимпић из сталног састава ГИК-а каже да у процесу учествује под почетка предаје листа, и да нису уочени фалсификати на листама бод редним бројевима од један до пет, као и под бројем седам, а уочене су на свим осталим.

„Да будем јасан, пошто сам чуо овде – ‘јао па то је један, два потписа’ – то су стотине потписа“, рекао је он и објаснио да чланови ГИК не смеју да сликају или преписују те податке, али да препознају када се ради о неком њиховом познанику или о јавној личности.

Први који су јавно иступили били су жртве таблоидних напада, због чега многи не желе да изађу у јавност, рекао је Алимпић.

Он каже да ГИК игнорише све ове налазе и проглашавају листе.

„Ја имам утисак да желе да прогласе што више листа, да се одштампају листићи, да буде 14-15 листа које не треба ту да буду“, рекао је он.

Рекао је да је и раније било тога, али у много мањој мери, а сада је „епидемија“.

Чланови ГИК су позвали и повереника за заштиту података о личности да реагује.

Владица Илић је додао су код неких листа врло лако добили сумњу, пошто је у тим случајевима велики број потписа личио један на други, или су подаци грађана штампани а онда на њих стављени само иницијали…

„Тако смо кренули, видели смо да то делује јако сумњиво и кренули да сваку особу проверавамо да ли знамо или не знамо“, рекао је.

На конференцији је речено и да су међу потписима подршке за листу „Ћале ово је за тебе“ пронашли више функционера СНС-а.

„Један је бивши посланик, разговарао сам са тим човеком, али он не жели у јавност и сам ће проверити о чему се ради“, казао је Зоран Алимпић.

Чланица ГИК-а Софија Мандић рекла је да се надају судским епилозима и да ће „терати до краја, до Вишег суда“.

„Хоћемо да видимо образложење Вишег суда да није проблем да се прогласи ова листа. То ће да буде невероватно образложење, ја не могу да га замислим“, рекла је она.

N1 – Zoran Lončarević/Nova.rs

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар