Почетна » ЦРТА: Брисање граница државе и владајуће партије до сада обележило кампању, појачани притисци на запослене у јавном сектору

ЦРТА: Брисање граница државе и владајуће партије до сада обележило кампању, појачани притисци на запослене у јавном сектору

од Други Пишу
0 коментар

„Први део кампање обележило је већ устаљено брисање границе између државе и владајуће партије, те поделе између дојучерашњих савезника из проевропског опозиционог блока око питања бојкота – констатује се у данас објављеном Првом пресеку дугорочног посматрања избора Посматрачке мисије Црте, која прати изборе за градске одборнике у Београду“, наводи се у извештају ЦРТЕ.

У прелиминарном извештају се наглашава да изборе расписане за 2. јун није могуће посматрати изоловано од чињенице да су уследили након тешког компромитовања децембарског изјашњавања бирача нелегалним и нелегитимним изборним инжењерингом, односно масовним миграцијама гласача и манипулацијама бирачким списком.

Ови избори су, дакле, продужетак изборног процеса из децембра 2023. и у њих се ушло без примене приоритетне препоруке ОДИХР о неопходности независне ревизије бирачког списка.

„Постоји основана скепса и у односу на процес кандидовања. До 11. маја проглашено је осам изборних листа, а од 43 хиљаде изјава подршке за кандидатуре, колико су укупно прикупиле, чак три четвртине су оверене у општинским управама уместо код јавних бележника. Та чињеница забрињава пошто су случајеви фалсификовања потписа на ранијим изборима углавном били повезани с општинским службама. Додатну сумњу продубљује и чињеница да је за неке проглашене листе, а које су своје потписе оверавале искључиво у општинама, јавност сазнала тек по предаји њихових кандидатура“, стоји у извештају ЦРТЕ.

Иако на изборима бирају локални одборници, ЦРТА наводи да су теме од значаја за локалну заједницу у кампањи су потиснуте тзв. судбинским националним питањима која потенцира владајућа већина, манипулишући истовремено државним обележјима, ресурсима и функцијама.

Посматрачи Црте забележили су и појачане притиске на запослене у јавном сектору, који у току радног времена из других градова долазе у Београд и учествују у активностима владајуће странке.

Наставља се и тренд крајње неравноправне заступљености политичких актера у медијима – 91 одсто времена у централним вестима телевизија с националним дометом заузимају представници партије на власти, а у ретким појављивањима и помињањима опозиција је углавном приказана у негативном тону. Председник Србије Александар Вучић и даље је централна фигура у медијима и у кампањи Српске напредне странке.

У вези с дијалогом о изборним условима који се води под окриљем Народне скупштине, нејасно је да ли ће се решења која изнедри односити и на изборе 2. јуна или су започети разговори залог за даљу будућност, а можда и само димна завеса која прикрива чињеницу да надлежне институције нису учиниле ништа на утврђивању одговорности за кршења закона у претходном изборном процесу.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/

Нова.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар